Животновъди блокираха "Дунав мост" | webcafe.bg
newscafe

Животновъди блокираха "Дунав мост"

Webcafe.bg
12.06.2015, 13:30 (обновена 12.06.2015, 13:47)
Мляко

Една от основните причини за недоволството е вносът на дотирано мляко от чужбина, което подбива българската продукция

Животновъди блокираха "Дунав мост" в знак на протест днес. Първоначално движението по моста беше спряно около 11 ч за 10-15 минути. След това периодично бяха пропускани товарни автомобили и леки коли.

Малко преди 12 ч протестиращите блокираха изцяло "Дунав мост" и спряха движението. Образуваха се колони от чакащи автомобили.

Млекопроизводителите изляха около 40 литра мляко. Една от основните причини за недоволството е вносът на дотирано мляко от чужбина, което подбива българската продукция.

Председателят на националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров коментира пред "Фокус", че протестът не е насочен срещу българското правителство, а е "към отношението на Брюксел към нас", както и към мандрите, които използват момента от спирането на млечните квоти, и от ембаргото на Русия.

"Животновъдите от Румъния и България са с по-ниски субсидии и изкупни цени", изтъкна Чилингиров. "Всеки американец, австралиец и европеец искат да ядат качествени продукти от овче и козе мляко. Не напразно в Австралия един килограм българско сирене е 37 лева", допълни той.

Oще: блокада  борис чилингиров  дунав мост  животновъди  млекопроизводители  мляко  продукция  протест 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 13.06.201508:56

Връзката е, че наместо да искат от държавата да въвежда ограничения върху търговията /каквито тя не може да въведе между другото/, трябва да си оправят отношенията с онези, които изкупуват млякото им твърде евтино /при положение, че после продават крайния продукт не толкова евтино/. Нито съм им виновен аз за това, че им изкупуват млякото на много ниска цена, нито им е виновна държавата.
Субсидиите от ЕС пък нарастват постепено и са нараствали по същия начин и за останалите новоприети страни.
Не е държавата, която им изкупува млякото, нито тя е тази, която го продава впоследствие. И не може всеки да иска от държавата да му пази, и фактически да му гарантира, бизнеса.
А връзката между изкупната цена в България и продажната в Австралия не я правя аз, а я прави този протестиращ другар. Така че ако искаш да разбереш каква е, попитай него.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.05.2015, 11:39

2 Endymion | 12.06.201517:26

В Нова Зеландия 200 г българско сирене (краве или овче) е около $4 (новозеландски), т.е. килограмът е към 28 лева (ако няма промоция). Френското пък е още по-скъпо. Затова ядат предимно местно производство, по $10 килото.

Този факт единствено показва, че не е евтино да изнасяш сирене за държава на другия край на света. Не виждам никаква връзка с изкупната цена на млякото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 12.06.201514:28

Щом в Австралия сиренето е 37 лева, защо не продава в Австралия?
А само между другото - какво е средното заплащане в Австралия?
Не знам как се получава и кой е виновен за това, но в България млечните продукти са сред относително най-скъпите. Постоянно се ограничава вноса на такива зада "се пазят интересите на българските производители", само дето никой не пита българските потребители за техните интереси. И дотациите за селскостопанските продукти догодина или по-догодина ще се изравнят с тези в другите страни на ЕС при положение че заплащането в практически всички останали отрасли няма скоро да стигне средното в ЕС.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани