В България преобладават домакинства без деца | webcafe.bg
newscafe

В България преобладават домакинства без деца

Webcafe.bg, по БТА
22.10.2015, 07:48 (обновена 22.10.2015, 08:06)
семейство

Тенденцията за увеличаване на домакинствата без деца у нас се потвърждава и от данните на НСИ при последното преброяване на населението през 2011 г.

В България живеят около 2.8 милиона домакинства, като най-висок от тях е процентът на тези без деца, показва анализ на Евростат за структурата на населението в ЕС-28 през 2014 г. Най-висок е процентът на единичните домакинства без деца (26.5 на сто), втори по численост са семейните двойки без деца - 25.6 на сто от общия брой на частните домакинства. Двойките с деца са 17.4 процента от общия брой домакинства, а единичните домакинства с деца - 2.8 на сто.

Тенденцията за увеличаване на домакинствата без деца у нас се потвърждава и от данните на НСИ при последното преброяване на населението през 2011 г. Според тях най-висок е бил процентът на едночленните домакинства - 30,8 на сто, двучленните домакинства са били 28,4 на сто, а домакинствата с едно, две или повече деца, съответно - 20 на сто, 13 на сто и 7 на сто.

Едно домакинство у нас има 2.4 броя членове средно. По този показател попадаме в една група с Белгия, Гърция, Латвия Литва и Словения.

Най-големите домакинства в ЕС са регистрирани в Хърватия (2.8 броя членове средно) и Малта, Кипър, Полша, Румъния и Словакия (по 2.7 броя членове в семейство). Най-малки домакинства в рамките на ЕС са регистрирани в Швеция и Германия - по 2 члена в домакинство.

Най-често срещаният тип домакинство в ЕС е отделният човек да живее сам - 32.7 на сто от регистрираните близо 220 милиона домакинства в Евросъюза.

Най-висок е делът на самотните домакинства в Швеция - близо 47 на сто, Финландия, Дания и Германия - по около 40 на сто. Най-малко самотни домакинства са регистрирани в Малта и Кипър - по около 20 на сто.
Като цяло най-много домакинства има регистрирани в Германия - около 40 милиона, Великобритания и Франция - по около 28 милиона.

Най-нисък е броят на регистрирани домакинства в Малта - около 150 хиляди и Люксембург - около 220 хиляди.

Oще: българия  деца  домакинства без деца  евростат  нси  семейства  семейство  статистика  статистически данни 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани