Апаратът, който яхна комета, умира | webcafe.bg
newscafe

Апаратът, който яхна комета, умира

Webcafe.bg
15.11.2014, 09:04 (обновена 18.12.2014, 12:24)

1 от 5 снимки Назад Напред

Да яхнеш комета

Снимка: © Getty Images

"Фила" кацна в сянка и остава без батерии

Апаратът „Фила", който кацна на комета като част от мисията „Розета", се оказа без захранване. Модулът се зарежда от акумулаторни батерии, а след като те се изхабят, трябаше да продължи да работи на слънчеви батерии. Оказва се обаче, че при кацането си върху неравната повърхност на кометата, апаратът е попаднал в сянка.

Информацията за отслабващия сигнал се появи в петък вечер от кораба майка „Розета". Сондата и корабът осъществяват връзка само по два пъти на ден, защото през останалото време сателитът е под хоризонта и няма как да се осъществи комуникация.

Съществуват притеснения, че апаратът няма да успее да възстанови връзката, защото акумулаторната му батерия е проектирана така, че да работи два дни и половина. Очакваше се мисията да успее да продължи дейността си от седмица до три месеца.

Въпреки трудностите, „Фила" вече е събрала доста информация. Апаратът е получил 80-90% от данните, които е създаден да събере. "Фила" изпрати детайлни снимки на неравната повърхност на кометата, анализира газовете, температурата.

Системата за анализ MUPUS вече е потопила сондата в ядрото й.

Изследователският модул кацна на кометата "67Р/Чурюмов-Герасименко" във вторник. Операцията е на разстояние повече от 500 милиона километра от Земята.

Преди да остане без батерии, апаратът успя да изпрати проби и да прехвърли цялата информация, събрана от кометата. Очаква се, че връзката с апарата ще бъде частично възстановена, когато кометата се приближи до Слънцето и се повишат шансовете за достигане на слънчеви лъчи до соларните панели на машината.

Дори със загубата на този апарат, мисията „Розета" не приключва. Корабът ще продължи да се движи около кометата с месеци, изучавайки повърхността и характеристиките й.

"Фила" е първият изследователски апарат, достигнал до повърхността на комета, в историята на изучаването на космическото пространство. Мисията "Розета" на Европейската космическа агенция започна преди десет години с изстрелване на едноименния апарат, който прелетя близо 7 милиарда километра, за да достигне кометата „Чурюмов-Герасименко" или 67P - и през август т.г. навлезе в орбитата й.

Апаратът се приземи върху неравен терен, а при така учените се надяват да открият отговор на едни от най-големите въпроси пред човечеството - за произхода на Слънчевата система и зараждането на живота на Земята. Мястото на кацането носи името „Агилкия" в чест на египетски остров в река Нил.

Името "Розета" идва от Розетския камък от долината на река Нил, чиито надписи помогнаха за разчитане на йероглифите. В амбициозния космически проект на стойност 1 милиард евро участват 14 страни от Европейската космическа агенция в сътрудничество с Канада и НАСА. Мисията е командвана съвместно от космическите центрове в Дармщад, Кьолн и Тулуза.

Oще: апарат  астрономия  комета  космически кораб  космос  мисия  розета  фила 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани