20 лв. такса "стол" в ресторант в Созопол | webcafe.bg
newscafe

20 лв. такса "стол" в ресторант в Созопол

Webcafe
09.08.2017, 17:17 (обновена 09.08.2017, 17:21)
Кой ще плати сметката?

Снимка: © Getty Images

Ресторант в Созопол начислява по 20 лева за резервиран стол, става ясно от сигнал, публикуван от потребителка във Facebook на име Василена Влахова.

"Ужасно обслужване и отношение, изключително грубо и неуважително. Таксуваха ни по 20 лв. за всеки свободен стол на масата", пише тя, като прибавя снимка на бележката от созополското заведение "Милос".

От общата сметка на група от четирима души в размер на 254.10 лв. се оказва, че 80 лв. са начислени под графата "Резервиран стол / Свободни други" с единична стойност 20 лева.

Подобна платена "услуга" като резервация на свободен стол не е описана никъде в менюто, посочва Влахова. Тя твърди, че управителят на заведението е "обиждал и изгонил" нея и приятелите й, след като е поискала да разбере защо са начислили 80 лева над консумираните продукти.

"Да таксуваме незает стол ни се случва за първи път, нямаме такава практика. В конкретния случай клиентите се държаха изключително зле, не ни бяха предупредили, че ще са с 4 души по-малко. В крайна сметка, те не са заплатили тази такса", казва в интервю за Офнюз управителят на "Милос" Тони Матеев.

Клиентката на заведението твърди, че тя и приятелите й са предупредили изрично салонната управителка на ресторанта, че не очакват повече хора.

Oще: милос  резервиран стол  свободен стол  созопол  такса стол  тони матеев  черно море 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

17 dedo adji | 10.08.201723:48

Петя, ти как разбра в Торонто или Отава, че бил най-добрият в Созополис? И къде са въведени тия такси, в Канада ли? Щото по нашия край за пръв път се чува нещо подобно. Ако има наплив, най-лесното нещо е да се коригира неизпълнената резервация, да се разместят маси и столове и да се настанят хората. Аз съм скромен човек, доволен съм да не ми бучи на главата чалга, да не чакам келнера повече от 4-5мин., питиетата да не са менте и храната да не отблъсква домашната ми котка. (много е претенциозна, аз ям манджи на които тя си извръща опашката) Но в ресторант, в който ми поискат такса за стол кракът ми повече няма да стъпи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

16 peta_wawa | 10.08.201723:17

Е, сега вече всички знаят, да пишат утре имало ли е празни столове Много щастлив ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

15 Дракон с кисело зеле | 10.08.201723:10

Пета, там е работата, че в случая или заведението не е особено засукано, или клиентите не са, доколкото нито едно от поръчаните ястия не изисква продукти, които не могат да бъдат закупени от кой да е супермаркет. А и, мисля си, до драми нямаше да се стигне, ако управата на ресторанта беше казала на клиентите за таксата за празен стол.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

14 peta_wawa | 10.08.201723:03

Ами не знам, той се водил най-добрия в Созопол. Тези такси ги въведоха защото някои малки ресторанти имаха вечери с 50, да 50 процента неспазени резервации. Не може да си запазиш на 3 места и да избереш едно. Повечето които не искат да глобяват и са с голям наплив от хора просто спряха да приемат резервации.
Не е до цената дедо, най-търсени са тези, които срещу нормална цена ти предлагат изключителна храна. Услугата "резервация" не е нужна, ако отвън винаги има опашка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

13 dedo adji | 10.08.201721:25

Петя, макар че бих могъл да си позволя вечер в някой от ресторантите, които ни описваш, нещо не ме влече, а тъй като в тях сигурно и не се пуши, изобщо не ме чакай. Прясна риба тон съм ял, приготвена, докато още мърдаше, хайвер от морски таралежи не съм, но след като суровите стриди не ме очароваха, едва ли съм загубил много. Бъркаш 2-та щата, като сравняваш твоите тежкарски ресторанти с обикновен, с претенции за лукс ресторант по българското черноморие. Изглежда скоро не си идвала насам. А и твоите едва ли ще фалират, даже с 50% незаети места. Цените им компенсират всички отрицателни фактори. В нашия случай дразни несъответствието между цени и предлагано качество.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

12 peta_wawa | 10.08.201720:27

Дядо, не знам къде си ходил, сигурно стриптийз бар, но ресторант не е било.
Ресторанти със специализирано меню, в които се правят резервации дни или месеци напред и най-вече тези които не са на кръстопът в центъра на града, глобяват за пропусната резервация между $25 и $100. Не ни се е случвало да отидем наполовина, случвало се е да липсва един от 6 примерно и са правили физиономии, но досега не са ме глобявали.
За сравнение в Англия Гордън Рамзи глобява 225 и то дори да отмениш резервацията 48 часа преди това. За менюто за деня са осигурени примерно прясна риба тон, хайвер от морски таралеж или нещо си което е скъщо и нетрайно. Ако от 100 места 30 не се заемат, ресторанта ще работи на загуба, защото плаща на доста хора.
Не говорим за капанчета по морето, с меню от различни панирани боклуци и разредени напитки. Те винаги ще са на печалба и клиенти винаги ще се намерят за останалите столове. Каквато и да е историята, явно е станало масова практика или клиетните доста са изнагляли.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

11 dedo adji | 10.08.201709:45

174лв за 4 души не е сметка от крайпътно капанче. В ресторант на 1км от морето, с отлична кухня, светкавични келнери и жива музика по уикендите плащам сметки по 20-25лв на калпак и забрадка. И никой не ми брои празните столове. Ресторант с такива цени следва да държи на категорията си и да не гони клиенти с абсурдни претенции.
Не знам в какви ресторанти ходи Петя, посетил съм само 2-3 в Канада и то преди забраната за пушене. Само в един ми поискаха такса 7 долара (канадски) за стриптиз на масата лично за мене, но предпочетох да гледам от разстояние, на обща консумация.
Свинчопрас, по дежурство, не пропуска случай да опръска България и българите с кал от кочината си. Все по-склонен съм да вярвам на драгия Иван, че списва не от Ню Йорк, а от Долно Уйно. Въпреки всички промивки, толкова години да поддържаш злоба отдалечен на 5000 мили ми се струва невероятно. Или идиотско.
От атлантическа солидарност към тях се присъединява и умната ми и красива приятелка Победка, която мисля, все пак посещава български ресторанти по-често от американски и канадски.
И аз мярнах копие на сметката в един вестник. Явно клиентката я е запазила и може да изпълни съвета на блудния син. Но по-лошо от нап ще ги удари по съвета на Михаил да публикува в социалните мрежи името адреса, копието и всички неприятни подробности за ресторанта. Бях чел, че един доволен клиент привлича 5 нови, и съм свидетел как един приятел получи малък подарък от берлинската народна банка, задето ме заведе като клиент. А един недоволен прогонва 25 други.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.08.2013, 13:42

10 zarzavat | 10.08.201709:30

Ако заведението е поставило нещата коректно, т.е. предварително да е уведомило гостите, че има един вид задължителна консумация от 20 лв на резервирано място, защо пък да не ги таксуват ?!
Вече е друго дали имаме манталитет и култура...
Аз примерно редовно по нощните заведения правя резервации за 6-8-10 човека, а ходим 2-3-4. Щот редовния номер беше като резервирам 4 места и отида да ми дадат един или макс два стола... и после се започват разправии, а пък уж сме излезли да се забавляваме...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 16.03.2015, 04:47

9 Reality Liberation Front | 10.08.201707:54

@ петя вава,

Тва ша да е фентъзи-то в което живееш...Колко е глобата за изпусната вилица по вашио край?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

8 peta_wawa | 09.08.201722:25

#3 в свят където явно не си бил, раздаващите тупаници тук са голяма рядкост Чуди се ...
   

оценка

+0 -0