България ще остане свободна от ГМО-храни | webcafe.bg
newscafe

България ще остане свободна от ГМО-храни

Webcafe.bg
02.10.2015, 13:32 (обновена 02.10.2015, 13:40)
гмо царевица

Снимка: © Getty Images

Общо 15 страни от ЕС са поискали забрана на разпространението на ГМО-продукти

Петнадесет страни-членки на ЕС, включително България, са поискали да бъдат изключени от новото европейско законодателство за разпространението на генно-модифицирани организми.

Българското Министерство на земеделието и храните е изпратило късно снощи писма до ЕК, с които заявява искане страната да остане напълно свободна от ГМО-продукти за култивиране.

Наред с България пълна забрана на генно-модифицирано производство са поискали Австрия, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Литва, Латвия, Хърватска, Гърция и Кипър.

Великобритания е поискала забрана само за Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, но допуска култивирането на ГМО-растения на територията на Англия.

Белгия също е изпратила искане за частична забрана на ГМО, но само за френскоговорящия регион Валония.

Държавите-членки имат срок до 3 октомври да посочат позицията си по отношение на разпространението на генно-модифицирани земеделски насаждения.

ЕС е издал разрешение за разпространение на над 70 ГМО-продукта, включително хранителни продукти за хора, фураж и цветя.

Oще: gmo  генно-модифицирани продукти  гмо  европейски съюз  ес  земеделие  култивиране  министерство на земеделието и храните  хранителни продукти 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.10.2015, 07:14

3 Oleg Kovachev.997075250344493 | 03.10.201507:20

Към автора,не може да останеш там,където никога не си бил.С идването на демокрацията рязко се засили присъствието на ГМО така че,да се надяваме България ще БЪДЕ свободна от ГМО.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 02.10.201521:34

Така е, но има повод да се радваме, че пипалата на предразсъдъците, религиозни и прочие, далеч не са чак толкова дълги и могъщи, колкото преди, та науки като астрофизика и биотехнологии, включително генно инженерство и терапия, стволови клетки, и т.н. изобщо е възможно да се развиват.

Най-забавно е когато религиозни фанатици се разболеят от нещо много сериозно, което обаче модерната медицина лекува, например рак на дебелото черво, който едно време, естествено, е бил смъртна присъда. Като им опре ножа до кокала, дори много от най-върлите фанатици загърбват предразсъдъците си, поне докато злите иначе модерна медицина, фармацевтика, биотехнологии ги вдигнат пак на крак. Естествено, само тези, които го направят, оцеляват за да продължат да бълват жлъч към модерните технологии. Най-упоритите ги копаме, щото неща като молитви, акупунктура, хомеопатия и прочие рак не лекуват.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.06.2015, 13:37

1 cheung | 02.10.201515:34

Ето това е средновековен фанатизъм - без никакви доказателства че ГМО е вреден, само на базата на сляпа вяра искат да го забранят. Колко дълги пипала е пуснала религията в общественото съзнание.
   

оценка

+0 -1