Москов уволни шефа на фирмата за ваксини "Булбио" | webcafe.bg
newscafe

Москов уволни шефа на фирмата за ваксини "Булбио"

Webcafe
21.09.2016, 14:51 (обновена 21.09.2016, 14:55)
Петър Москов

Любомир Димитров е отстранен заради нарушения

Директорът на държавната фирма за ваксини "Булбио" Любомир Димитров е уволнен със заповед на министъра на здравеопазването Петър Москов.

Причината за отстраняването на Димитров е свързана с "открити нарушения в дружеството", които са констатирани при проверка на инспектората на МЗ. Дейтали за конкретните нередности не са посочени.

За временно изпълняващ длъжността директор на "Булбио" ще бъде назначен Сашо Ганов, главен експерт в Българския лекарски съюз.

Mediapool обвързва уволнението на Любомир Димитров с нова "серия" от разследването за размяната на ваксини с Турция, която предизвика скандал в началото на годината.

Според информацията - прокуратурата е засякла над 1 млн. "голи ампули" ТетаДиф без етикети и информация какво съдържат, за които не са представени документи и които е трябвало да тръгнат за Турция.

Разследването за размяна на ваксини между България и Турция все още не е приключило.

Oще: булбио  ваксини  любомир димитров  мз  министър на здравеопазването  москов  нарушения  петър москов  размяна на ваксини  турция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 21.09.201616:55

A кой ще уволни Москов?
Москов е доста обигран в корупционните игри екземпляр.
========
Сред съветниците в политическия кабинет на д-р Москов са адв. Иванка Кръстева (която от м. октомври 2015 г. е предислоцирана като подуправител в НЗОК) и г-н Тома Томов, който освен съветник на министъра е и член на Надзорния съвет на НЗОК. Адв. Иванка Кръстева е основно ангажирана с вноса на софтуер за Националната здравно-информационна система от Турция, докато г-н Тома Томов освен с информационния бизнес в НЗОК и M3 е ангажиран и в бизнеса с ваксини представян като „дарение“. В кръга на основните бизнес партньори на тримата горецитирани влизат Адвокатско съдружие „Ърнст енд Янг“ (съдружници са адв. Милен Райков и Александрос Каракитис), „Ърнст енд Янг“ ЕООД – България, „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, „Соломед“ ЕООД, „ЕНВИЗИМО БЪЛГАРИЯ“ ЕООД и „Енвизимо внедрявания и поддръжка“ ЕООД.
http://afera.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%BC-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80-%D0%B0%D1%81%D1%8F-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%80.html
===========
Иванка Кръстева работела едновременно съветник на Москов и адвокат на болница, съдеща Здравната каса
Клиника за красота с олимпийски ръст на финансиране – 45%, шеф на Касата й адвокатства
Иванка Кръстева работела едновременно съветник на Москов и адвокат на болница, съдеща Здравната каса
Здравната каса е като кутията на Пандора – от нея изскачат само скандали, схеми за източване и злоупотреби с власт. За поредна мащабна далавера, която се върти под чувствителния нос на министър Москов, алармират източници от здравното министерство. Става дума за съмнения за неправомерно и неоснователно източване на хиляди лева от почти неизвестна болница в софийското село Доганово. От известно време тя се ползва с благоразположението на управляващите в здравния сектор и за нея се отделя в пъти по-голямо финансиране, отколкото за други утвърдени клиники в София област.
Само за първото тримесечие на тази година МБАЛ „Скин системс“ ЕООД в село Доганово е постигнала направо
олимпийски ръст във финансирането – 45,06%
или получени 766 858 лв. Цифрите са публично оповестени, а много шефове на клиники са направо скандализирани от факта. Любопитно е, че през последните две години бюджетът на здравното заведение нараства значително, но без ясни правила и мотиви за това. В същото време пък за първото тримесечие на тази година болници от софийска област имат почти незабележим ръст във финансирането. Например клиниката в Ботевград – 1,01%, в Елин Пелин – 3,42%, в Етро поле – 2,95% и т.н. Смущаващо е, че на фона на другите болници в областта тази в Доганово се води многопрофилна, но реално се занимава предимно със специализирани дейности, които не би следвало да са приоритет на Здравната каса. Източници от здравното министерство твърдят, че в луксозната частна болница в Доганово се работи основно по 4 клинични пътеки и то главно свързани с изгаряния, оперативно лечение на изгаряния, пластики и др. Така само по тази си дейност клиниката усвоява по необясними причини над половината от републиканския бюджет по тези клинични пътеки. Скандално е и това, че болницата, която се води многопрофилна, а липсват основни отделения като детско, вътрешно, кардеологично, родилно, неврология, тоест все важни структури, които лекуват социално значими заболявания, за чието финансиране Касата би трябвало да дава приоритет.
http://m.faktor.bg/petak-13/petak-13/75782-klinika-za-krasota-s-olimpiyski-rast-na-finansirane-45-shef-na-kasata-y-advokatstva.html
==========
Схемата тръгва още от месец юли, тази година, когато доверената съветничка на министър Москов – Иванка Кръстева пише имейл до двама директори на „Ърнест и Янг“ – Диана Николаева и Юлиан Михов, че ще им възложи поръчката по ценообразуването на пакетите на тях и те сами да предложат финансовите параметри на договора. Дори ги кани в МЗ, като им предлага безплатно да ги захрани с всички данни от министерството. Това е направо безпардонно. На всичкото отгоре Кръстева подписва поканата, не като съветник, а като адвокат от частен имейл. Ама страхотна е тази Кръстева!
Ако някой не е наясно с нея, това е сестрата на нашумелия напоследък с професионалните си действия Градски прокурор на София – Христо Динев.
Възхищавайки се от компетентността на Кръстева ще публикуваме този имейл, като доказателство за нейната самоотверженост. И така нещата се задвижват в яростно противоречие на законите на страната. Брутално заобикаляне на Закона за обществените поръчки, като няма търг, няма публична покана, а въпреки размера на поръчката 250 000 лв., се отива на пряко договаряне с един клиент – „Ърнест и Янг“. Нерде Ямбол, нерде Стамбол!
Това дружество, което „дръпна“ 3млн. лв. от КТБ, сега се оказа най-големият специалист по ценообразуване на здравните пакети, още повече че тази дейност се осъществява чрез договаряне между НЗОК, Лекарския съюз и МЗ по реда на Наредба № 40. Защо ли трябва да участват адвокатите? Ние успяхме да намерим и отговора на този въпрос. Не е само за да се приберат едни излишни 250 000 лв. и да се набутат рушвети в разни партийни каси и министерски джобове.
Мизата е много по-голяма. Този договор е само първа фаза от играта. Предстоят втора и трета, като стратегическата цел е да се вземе цялото изпълнение на софтуера за Националната здравно-осигурителна система на България. Това всъщност представлява превод на турския софтуер за турското здравеопазване. За първия етап са утвърдени по програми „Добро управление“ 6 млн. евро, а се очаква НЗОК да продължи финансирането на следващите фази до 20 млн. евро.
http://skandal.bg/bg/vizhte-porednata-dalavera-na-petar-moskov/
   

оценка

+1 -0