Замърсеният въздух трови 300 млн. деца по света | webcafe.bg
newscafe

Замърсеният въздух трови 300 млн. деца по света

Webcafe
31.10.2016, 08:38 (обновена 31.10.2016, 08:40)
Пекин е блокиран от тежък смог

Снимка: © Getty Images

Замърсяването на въздуха е водеща причина за смъртност сред децата по света

300 милиона деца по света живеят в райони с много силно замърсяване на въздуха. Според ново изследване на УНИЦЕФ огромен брой деца дишат отровни изпарения в шест пъти по-голям размер от безопасните граници, а милиарди са засегнати от замърсявания на въздуха над препоръчителните стойности.

Изследването е съставено на база сателитна информация и е първото, което оценява въздействието на отровните газове за над 90 на 100 от децата по света. Два милиарда живеят на места, където полюцията надвишава препоръчителните граници на Световната здравна организация.

Данните комбинират информация от сателити с данни от монитори на Земята и оценява броя на децата в силно замърсените райони. От 300 милиона, изложени на много високо замърсяване, 220 милиона живеят в Азия, където Индия държи най-голям брой замърсени градове. Още 70 милиона деца живеят в силно замърсената Източна Азия - най-вече - в Китай. 520 милиона деца в Африка също са изложени на замърсяване на въздуха в нива по-високи от препоръчителните.

УНИЦЕФ предупреждава, че замърсяването на въздуха допринася за смъртта на 600 000 деца годишно - повече от жертвите на малария и ХИВ/СПИН взети заедно. Децата са по-уязвими към замърсяванията на въздуха, които водят до трайни увреждания на здравето и развитието на детския мозък.

Oще: азия  африка  въздух  детство  деца  замърсен въздух  замърсяване  семейство  уницеф 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани