И "Икар 2016" отива при... | webcafe.bg
newscafe

И "Икар 2016" отива при...

webcafeLifecafe
28.03.2016, 09:45 (обновена 30.03.2016, 11:39)

1 от 7 снимки Назад Напред

икар 2016

Снимка: © webcafe.bg

Леонид Йовчев взе отличието за водеща мъжка роля в постановките "Малдорор" и "Гео". Йовчев беше отличен и заедно с Ани Васева за оригинални търсения в областта на театралния език. (ГАЛЕРИЯ)

"Икар" за най-добър спектакъл на годината получи постановката на режисьора Крис Шарков "Лив Щайн" от Нино Хартишвили в Малък градски театър "Зад канала".

Анастасия Лютова получи и награда за водеща женска роля в представлението.

Годишните награди "Икар" на Съюза на артистите в България /САБ/ бяха връчени в Международния ден на театъра на церемония в НТ "Иван Вазов".

Актьорът Леонид Йовчев взе "Икар" за главна мъжка роля за "Малдорор" по Лотреамон на Ани Васева и Театралната група "Метеор" и за Гео Милев в "Гео" по Христо Карастоянов на Иван Добчев в Народния театър.

Театралната група "Метеор" - Ани Васева и Леонид Йовчев, получи и специална награда от комисията по номинациите за "Икар - 2016" - "за оригинални търсения в областта на театралния език".

"Икар - 2016" за режисура е присъден на Явор Гърдев за две постановки в НДК - "Квартет" по Хайнер Мюлер и "Чайка" от Чехов в Театър "Азарян".

Валентин Ганев получи статуетка за ролята си на Никола Гешев в "Гео" в категорията за поддържаща мъжка роля. Четирите актриси от "Театър, любов моя!" - Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля и Стефка Янорова - си поделиха приза за поддържаща женска роля в постановката по Валери Петров.

Актрисата Илка Зафирова получи специално признание за изключителен творчески принос към българския театър.

Проф. Надежда Сейкова и проф. Николина Георгиева бяха наградени с "Икар" за приноса си като преподаватели в НАТФИЗ.

"Икар" за чест и достойнство беше присъден посмъртно на Чочо Попйорданов по инициатива на Христо Мутафчиев.

Ето и останалите наградени в годишната церемония:

Дебют: Боряна Братоева за Кара Палавеева и Мила Люцканова за Яра Палавеева в "Сестри Палавееви" по едноименния роман на Алек Попов, драматизация Алек Попов и Деляна Манева, реж. Елена Панайотова, ДТ "Николай О. Масалитинов"-Пловдив

Майсторско техническо осъществяване: "На ръба" - авторски спектакъл на Александър Морфов, Народен Театър "Иван Вазов"

Сценография: Марина Райчинова, за "Евридика в подземния свят" от Сара Рул, реж. Стайко Мурджев, ДТ "Николай О. Масалитинов"-Пловдив

Музика в спектакъл: Константин Цеков, за музикална преработка и интерпретация на живо в "Последен квартет" от Ярон Зилберман, ДКТ-Враца и ТР "Сфумато"

Критически текст: Йоана Спасова-Дикова, за "Мелпомена зад желязната завеса", София 2015

Драматургичен текст: Малин Кръстев за "Семеен албум"

Куклен спектакъл: "Семейство Замза"по Франц Кафка, реж. Катя Петрова, копродукция на НАТФИЗ, Куклен Театър-Сливен и ТР "Сфумато"

Индивидуално постижение в кукленото изкуство: Петя Караджова за сценографията, куклите и костюмите на "Семейство Замза" по Франц Кафка, реж. Катя Петрова, копродукция на НАТФИЗ, Куклен Театър-Сливен и ТР "Сфумато"

Съвременен танц и пърформанс: Иво Димчев за "OPERVILLE", Театър "Азарян", Национален дворец на културата и "Фейсбук театър", ДНК, Национален Дворец на Културата

"Златен глас": Николай Николов за Ред в "Черния списък"

Съвременна българска музика: Живко Петров за соловия му албум "After4"

Награда за вариететно изкуство: Трупа "Росиели"

Награда за цирково изкуство: Иво Сивков и Мария Косоребрикова

Oще: анастасия лютова  ани васева  водеща женска роля  водеща мъжка роля  гео  икар  икар 2016  илка зафирова  касиел ноа ашер  квартет  красимира кузманова  крис шарков  леонид йовчев  лилия маравиля  малдорор  народен театър  пенко господинов  протест на театралната гилдия  стефка янорова  съюз на артистите в българия  театрална група метеор  театър  христо мутафчиев  чайка  чочо попйорданов  явор гърдев 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани