СЕМ готви промени, нарушаващи правата на децата | webcafe.bg
newscafe

СЕМ готви промени, нарушаващи правата на децата

Webcafe
21.04.2017, 08:20 (обновена 21.04.2017, 08:45)
велосипед, колело, дете

Снимка: © Getty Images

"Осъвременяването" на критериите изключва спазване "правото на личен живот на детето"

Съветът за електронни медии подготвя промени в Критериите за защита на децата от вредно съдържание в медиите. Според национална мрежа за децата те нарушават правата на децата, Закона за закрила на детето и Конвенцията на ООН за правата на детето.

Като мотиви за измененията от СЕМ посочват, че критериите са приети преди повече от пет години и в динамично развиващата се медийна среда нормите, които са „имали своята тежест към 2011 г., днес следва да се съобразят с реалностите".

Основен проблем в новите критерии е предложеното отпадане на първите три точки от сега действащият документ - спазване правото на личен живот на детето, неразгласяване на сведения и данни за дете, участник в предаване, без писмено съгласие на неговите родители, неразгласяване на данни за дете, без писмено становище на органа за закрила, в случаите, когато спрямо детето е предприета мярка за закрила.

Променя се и точка 37 в критериите, според която „При отразяването на събития, свързани със злоупотреби с деца, малтретиране на деца или семейни проблеми, доставчиците на медийни услуги трябва да зачитат неприкосновеността на личния живот на децата, които са жертви на насилие или на семейни проблеми".

Промяната предвижда, ако събитията, свързани със злоупотреби с деца, малтретиране или семейни проблеми са „информационен повод и са от съществен обществен интерес", то „децата могат да бъдат показвани с цел информиране на обществеността и превенция на подобни противообществени прояви, като се прилагат филтри със замъгляване".

Oще: дете  деца  личен живот  медии  обществен интерес  права на детето  права на децата  сем  съвет за електронни медии 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани