Протест срещу пенсионните промени в София | webcafe.bg
newscafe

Протест срещу пенсионните промени в София

Webcafe.bg
18.12.2014, 09:14 (обновена 18.12.2014, 10:40)
НОИ

ГЕРБ и РБ продължават преговорите, докато изгладят различията, особено за прехвърлянето на средствата от пенсионните фондове към НОИ. КНСБ вече протестира и успя да спре увеличаването на възрастта за пенсиониране с месеца през 2015 г.

Прехвърлянето на средствата от частните пенсионни фондове в НОИ и поредното отлагане на реформата в сектора - това са причините за днешния протест, насрочен за 18.00 часа пред сградата на Министерския съвет. Акцията "Да кажем не на кражбата" се организира във Facebook, където до момента присъствие са заявили 1500 души.

Според последните договорки между правителството и синдикатите, всички българи, родени след 1959 г., ще могат да изберат дали да се осигуряват само в НОИ или да продължат да внасят 5% от пенсионната си вноска в частен фонд.

Тези, които изберат да минат към НОИ, няма да имат право да се върнат в универсален пенсионен фонд. Няма да имат и индивидуални партиди за втора пенсия. Това означава, че осигуровките им няма да могат да се наследяват.

Вицепремиерът Ивайло Калфин коментира пред БНР, че идеята е прибързана и е взета без достатъчно аргументирано обсъждане. „При начина, по който се предлага това предложение, то не дава стабилност. Това дойде изневиделица и в никакъв случай не е добро за бизнес средата", коментира той, но все пак не смята, че хората масово ще прехвърлят партиди от универсалните фондове в НОИ.

„С това споразумение на практика се замрази възможността за каквато и да е ефективна и дългосрочна реформа в пенсионната система в полза на българските граждани. Отвори се вратата за национализация на втория стълб на пенсионното осигуряване и за популистко харчене на спестени от българските граждани пари. И ни се показа, че гласът на няколко синдикални лидери струва повече от обещанията, за които са гласували стотици хиляди български граждани", пише във Facebook - групата.

Там се критикува предизборното обещание на ГЕРБ за "бързо възстановяване и продължаване на пенсионната реформа", както и това на Реформаторския блок за "спиране на политическата намеса при определяне размера на пенсиите".

Двете партии имаха търкания, след като РБ не са имали представил на срещата със синдикатите в неделя. Депутатът Мартин Димитров обясни пред bTV какво означават промените - „един млад човек, който сега започва работа, един ден ще разбере, че някой служебно го е записал в НОИ и връщане назад няма да има": „Излиза, че човек с жена си може да се разведе, а с НОИ - не".

„Дефицитът на НОИ е 2 млрд. лв., който и без това се покрива от бюджета - този дефицит непрекъснато расте, атова се налагат тези промени", обясни Светлана Ангелова от ГЕРБ.

ГЕРБ и РБ ще преговарят, а днес предстои КНСБ да представи своята идея за пенсионна реформа. Очаква се до края на март догодина правителство и синдикати да подпишат дългосрочен документ, който да фискира увеличаването на възрастта и стажа за пенсия. За 2015 г. е обещано криминализиране на укриването на осигуровки.

Oще: втори стълб  герб  кнсб  мартин димитров  пенсии  пенсионна реформа  пенсионни фондове  реформаторски блок 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.01.2015, 09:06

1 globaln234 | 08.01.201509:25

Това е всичко друго само не и реформа
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани