Родители от Варна на бунт заради учебниците | webcafe.bg
newscafe

Родители от Варна на бунт заради учебниците

Webcafe.bg, по Нова телевизия, Фокус
22.01.2015, 18:28 (обновена 23.01.2015, 07:35)
ученици

Снимка: © БГНЕС

Неточностите в учебниците изнервиха родителите във Варна

Дебатът за съдържанието на учебниците във Варна мина отвъд добрия тон и бе завладян от откровено националистически тези. Родители се възмутиха, че в учебниците по музика се учи ромската песен „Джелем-Джелем", а в основното училище, освен за православните празници, има уроци за Курбан Байрам, арменската Коледа и Ханука.

Баща се оплака, че учебниците не възпитават децата в патриотични чувства, а общото мнение на недоволните родители е, че се насажда прекалено толерантно усещане спрямо другите етноси и вероизповедания, което поставя българите в неравностойно положение.

„Така се подменят ценностите на подрастващите и те придобиват една нереална представа за историческите дадености", заяви общинският съветник Костадин Костадинов, който стана известен с предпложението си всички местности с турски имена във варненска област да бъдат преименувани с български.

„Един ученик едва в 12 клас, ако се спазва стриктно програмата по история, ще разбере, че по времето на цар Самуил е имало 14 хиляди войници, които са били ослепени. Освен ако учителят не го е казал преди това", оплака се Петко Петков, директор на СОУ "Климент Охридски" - Варна.

Родителите заплашиха да спрат децата си от училище, ако не бъдат чути от Министерството на образованието и не бъдат поканени на среща до две седмици. Те настояват учебниците до четвърти клас по дисциплините "Човек и общество", "Музика" и "Литература" да отпаднат от програмата, докато се изработят „правилните учебници".

Други оплаквания са, че в трети клас децата са по-напреднали с обучението по английски език, отколкото това по български език.

„Аз как да обясня на детето си времето в английския език, при положение, че то все още не е взело времената в българския? Аз разбирам, че чуждите езици са много важни, но за да ги разберат децата трябва да научат първо граматиката на родният си език и едва след това да учат чужд език. Не съм педагог, но не е това начинът - единият учебник да изпреварва другия, по родния език", аргументира се Теменуга Петрова.

От министерството коментираха, че подкрепят исканите промени, но обясняват, че това трябва да се случи след применаето на новия закон за образованието, който е приоритет и на настоящия министър Тодор Танев. Самият той също каза, че учебниците са пълни с безсмислици и се обяви за промяна.

Oще: варна  протести  родители  учебници  училища 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

32 МарКом | 27.01.201502:57

Ох какви сте ми лекички в тези коментарчета...
Ще кажа само един израз - "ценностна система".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

31 Galina Aleksandrova | 24.01.201519:40

По принцип, само по ПРИНЦИП, обучението до 4ти клас трябва:
1. да научи лапетата да четат, пишат, смятат
2. да продължи възпитанието от първите 7 години.
По т.1 предполагам, че няма толкова тъпи хора тук, че да не разбират защо се прави.
По т.2 - постига се, като предостави известно количество достъпно поднесена историко-природна наука и малко литературни произведения. Целта е:
1. да се научат най-основни факти от историята, за да знаем кои сме ние, НО и кои са ДРУГИТЕ
2. да се осмислят някои по-простички народни и авторски литературни произведения, за да може да се извлекат полезни за нататъшния живот уроци - от рода на 'не се бий', 'не обиждай', 'не дави котенца в кацата, като се прибереш на село след часовете'.
С една дума, образованието трябва да продължи възпитанието на един добър човек. Ясно е, мисля, като бял ден, че напоследък не успява. Всъщност, като гледам поколенията и перфектната им приемственост - и основата, върху която образованието трябва да стъпи, е някъде между 'лош материал' и 'чист боклук'.
Не харесвам толерасти, но не харесвам и този ментален проблем, който наричат за краткост 'нацонализъм'. Национализмът не прави никого добър човек, прави го ограничен боклук, който е годен единствено за манипулация. Видно е, че винаги се намира някой, който да дърпа конците на манипулацията.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

30 паяка | 24.01.201516:18

Три статии в момента борят ето това, а на оригиналът не се предоставя възможност да се изкаже

http://bulgarski.pogled.info/news/61800/Multi-kulti-mish-mash
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

29 Алилуйщина | 24.01.201515:40

Manuela Gerenova

А и „бай булгар“задава въпроси.

Да видим конкретно за какво можем да говорим :
-Бил ли е Симеон велик или не ?
-Македонците българи ли са били в ОИ или са били християни-славяни в неизяснена идентичност? -Самуил бил и е български цар или не?
-Априлското въстание било ли е национално въстание или масово въстание или само въстание?
-Българи мюсюлмани ли имаме, или помаци, или турци?
-Борис покръства ли ни или Византия ни " колонизира"?
-Родопите освободени ли са били или окупирани?
-ОИ била ли е етнически толерантна империя или не?
-Ако ОИ е била етнически толерантна,как да си обясним системният геноцид над българи/ и то аргументиран/?
-Трябва ли в учебника да изучаваме всички за Байрам, празниците на ромите,на християните по равно?
-Левски и Ботев герои ли са били или бандити ?
-Окупирани ли сме били от Русия или освободени ?
-Окупирали ли сме Македония, северна Гърция ?

Това са само част от въпросите, които всъщност се включват в новото четене на историята ни.
Как да се образоваме и станем грамотни,когато всъщност фондация„Отворено общество“направи така,че да нямаме реална история.Без нея не става „Да го научат да е добър човек, да е чеcтен, да е коректен и тактичен“ Ако са ти втълпили,че с грешна история ще вървим към просперитет,то със сигурност ще я повторим...анадънму.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

28 Алилуйщина | 24.01.201515:37

Manuela Gerenova

За всички „защота“ от една добре „образована“ личност кЪт теб,отговаря„бай булгар“

-Защото ни управлява една етническа, протурска националистическа партия на име ДПС, която освен това е и представлявана от хора от бившата комунистическа власт.

- Защото се внедрява материалистическо мислене сред българския народ от типа битието определя съзнанието / и самосъзнанието/ вследствие на което много българи започват да смятат, че щом сме беден народ, сме едва ли не някакъв презрян и нищо не струващ народ без бъдеще и без изход

-Защото „трябва“да заменим принципите на българското родолюбие с тези на някакъв европейски и световен /тип американски/ “национализъм”, според който трябва да чуждопоклонничиш на чужди страни, най-вече на Съединените щати, като в същото време се прави сравнението “колко сме зле в сравнение с тях”

-Защото,забравянето/изопачаването/ на историческото ни минало като “неактуално” е само,не носещо “никаква полза” за настоящето. От там и мисленето, че българите сме “сбирщина” от всякакви народи, минали през отделни епохи по земите ни и едва ли не “не знаем” дали сме българи или не.
-Защото желанието на стотици хиляди българи да бягат от Родината ни и да отидат да живеят на Запад, където света бил различен и можели да се почувстват по-пълноценни хора, понеже материалните блага били повече.А Родолюбието е това нещо,което ще спре тези хора и направи така,че да живеят по-добре в собствената си Родина?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

27 Pavur Pezev | 24.01.201514:29

Геранова,тия работи в школото не се възпитават.Тия работи ги насажда обществото-такова каквото е на улицата,в кварталната бакалия,в апартамента на комшията и т.н.Щото аз като бях ученик,бях на даскало от сутрин до обяд или от обяд до вечерта,когато обръщаха смените.Да,тогава куманезите искаха от нас да се отнасяме с уважение към даскалите,към родители и разни дъртаци по улиците и в автобуса.Създаваха ни извънкласни мероприятия от военно-комунистически тип-бригади,събиране на отпадъци,задължително четене на книги през лятото.Обаче Азис го немаше.Немаше 100 канала по телевизията с постоянни новини от типа:Ужас-на Азис му се размазал грима на участие,Кошмар-Китаеца спал с ЖЕНА и изневерил на Азис.Нямаше бе,нямаше.Циганите си бяха цигани.Турците си живееха с българи,арменци,евреи и маджари без да се делят на турци,евреи,арменци и маджари.Нямаше нужда някой да ми казва,че не трябва да ги мразя,нямаше Коледа.Турците може да са си празнували Коч байряма,а евреите-Хануката.Аз не съм разбрал.И не ме интересуваше.Да си ги празнуват.Кой им пречи.Въпроса е,че и турци и евреи и цигани и маджари имаха една Родина,а не Територия.Бяха един народ,а не малцинства и мнозинства от Суверена.Не ми опонирай с тоя Възродителен процес,че ще ти се изсмея.Тая простотия,беше предизвикана умишлено.
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

26 Manuela Gerenova | 24.01.201514:02

Павур, ще кажеш ли нещо или някакъв аргумент, или caмо ще cипеш полу-грамотни обиди?
Четейки те cи давам cметка колко изначално грешно е иcкането "да учим децата на патриотизъм в училище". Не чух някой да каже, че иcка да научат детето му да е виcоко грамотно. Или да е добър математик. Да го научат да е добър човек, да е чеcтен, да е коректен и тактичен.
Защо никой не иcка да cи научи децата да не цапат, да не cи мятат боклуците навcякъде, да не cи хвърлят cметта през тераcaта? Уж големите патриоти, а cтраната ни прилича на кочина. Защо не иcкате да научите децата, че не е хубаво да ce блъcкаш в околните, не е добре да ce пререждаш, че на еcкалатор ce cтои от дяcно, че първо чакаш хората да cлязат от превозното cредcтво и тогава ти ce качваш, че cлед кучето в парка ce почиcтва? Или вие обичате и милеете за България, пък нейните граждани - кучета ги яли.
Изобщо, този "патриотизъм" е някак много абcтрактен и лицемерен...
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

25 Pavur Pezev | 24.01.201509:25

Тъй е Прасюгер-Ондзи изкривява на Пузев,без да знае Пезев отде съм го изсмукал,ама нейсе.Сипи ни,начеши си егото,прасни една чикия пред огледалото и си лягай щастлив,че си най-умния и образован в цялата Галактика.Нещастник.Геренова си е Ливадова.ГерАнова-Кладенчева-от девет кладенеца вода носи,само за да ни докаже че сме прости атакоиди-путлеристи Много щастлив
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

24 Алилуйщина | 24.01.201501:57

Manuela Gerenova

Прави грубо впечатление липса на познания по БГ-история/Българщина/ на особи-антинационалисти,антибългаристи. Galina Aleksandrova-гърците Кирил и Методий и ТИ-“Коледа…… не са български празници”

Като ви чета коментарите се чудя, как може мислите на някои хора да са толкова плитки, че не стигат даже до собствените им глави,или накратко-с идиотизъм към прогрес.

Поредната уникална простотия, тип- Gerenova/коментар-11/! Същият брътвеж когато навремето другаря Костов се изтъпанчи пред парламента и помпозно обяви, как България вече била погребала национализма си. И това беше повод за бурни овации. Сега някой прави опит, макар и смешен, да възроди национализма и заблудените подлоги като ТЕБ веднага наскачаха с мъдри размишления "против".

Липсата на национализъм е основен атрибут на комунистическите държави. Нали така? Повсеместна пролетарска революция? Износ на революция и/или демокрация? Вече да няма народи и националности, а само Европейци и Европейски съюз? Да живее ЕССР/ЕС/!!!!
А, като СССР, и той е бил една държава, каква е разликата между ЕС и СССР тогава? И в двата случая става въпрос за интернационализъм- в единия случай съветски, в другия европейски такъв, а българския национализъм викаш да го зарежем.

Откъде толкова познания и разсъдък, да се знае, че твърдо трябва да държим на българския национализъм или по-български казано- българското родолюбие. Иначе ще се обезличим като народ с разните либерално-интернационални идеи, които в основата са си вредни,целят премахването на Националната държава и смесването на всички раси в една, тоест изчезването на нациите.

Е, питам аз, в такъв случай има ли разлика между марксисткия интернационализъм и либералния космополитизъм? Щото за мен лично няма никаква...в действителност НПО-болшевизмът е следващата фаза на българската демокрациия.

пс…Коледа е български празник.Няма как да се знае, освен ако не се интересува, че българите не почитаме дядо Коледа, а Коледа, което е нещо съвсем различно. Обичаят се нарича коледуване и се празнува отпреди приемането на християнството. Името на този празник е доста по-древно от Римската Империя!...А стига,к‘ви глупости говоря,т‘ва не е ли по старо от измислената дата 681. Шокиран
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

23 deowin | 23.01.201523:39

Manuela, не е ясно дали Павур прави разлика между геран и герен, но няма и значение - според хората като него май грешното изписване на името се предполага да е някакъв вид кръвна обида и проявление на тънък хумор.
Тоест, когато полуанонимен непознат изписва името ти грешно в интернет, било то нарочно или от неграмотност, мисля, че е редно да се обидиш.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани