Областният управител на София оправда сделката с Царските конюшни | webcafe.bg
newscafe

Областният управител на София оправда сделката с Царските конюшни

Webcafe
09.09.2016, 08:27 (обновена 09.09.2016, 09:22)
царските конюшни

Снимка: © Webcafe

Областният управител на София Веселин Пенев обясни, че имотът, познат като Царските конюшни, не е можело да бъде продаден на пазарна цена, защото от 2007-ма сградите били съсобственост с фирмата, на която са продадени. Според него държавата нямала друг начин да излезе от съсобственост, освен продажба

Според областния управител на София Веселин Пенев (квота на Реформаторския блок, НПСД) атаката от БСП срещу сделката за продажба на комплекса сгради в центъра на столицата, известен в миналото като Царските конюшни, е чисто политическа, защото става дума за имот, чиято собственост "не може да бъде сменена на пазарна цена".

Спорът за продажбата на имота, който представлява комплекс от сгради с площ 7,5 декара в идеалния център на София, започна, когато вчера от БСП заявиха, че ще подадат сигнал до прокуратурата по съмнения за неизгодна сделка с държавен имот, попаднал в собственост на бившия изпълнителен директор и акционер в КТБ Янко Иванов.

Според тях с разрешението на областния управител Веселин Пенев е финализирана сделка, при която 86% от собствеността на терена, които досега бяха държавни, са продадени на цена от 658 870 лв. на "Евротрансбилд" ЕООД.

В студиото на Нова телевизия Пенев уточни, че причината сделката да се случи на такава ниска цена (90 лв./кв.м), е че част от сградите е придобита още през 2007-ма година по времето на тогавашния министър на регионалното развитие Асен Гагаузов от фирмата на новия собственик Янко Иванов.

На въпрос защо се продават почти на безценица около 7 декара в идеалния център, Пенев обяви, че "цената е такава, каквато са преценили оценителите, но това не е станало преди 2 месеца, а по времето на господин Гагаузов".

Той обясни, че след като частната фирма е станала съсобстеник на държавата, след това държавата не може да търгува имотите на пазарни цени.

"Съпоставката с реалните цени е некоректна, защото няма казус да бъде търгувано с държавна земя, когато става дума за съсобственост. Единственото, което може да направи държавата е да излезе от тази съсобсвеност на някаква цена".

"Само тези сгради, които имат съсобственост, са прехвърлени на новия собственик", заяви Пенев.

"В рамките на всичките тези години е имало доста дела за изясняване на собствеността. След като са минали всички съдебни дела, при които е доказано кой е собственикът, няма никакъв законов проблем да се стартира тази процедура, която е съвсем легитимна и се състои в излизане от съсобственост на държавата..."

Областният управител на София Веселин Пенев не знае също така какъв е статутът на сградите, дали те са паметници на културата и заяви, че е работа на новите собственици да уточняват това.

Според Жельо Бойчев обаче, народен представител от ПГ на "БСП лява България", придобиването на частта от имотите всъщност се е случило още през 2005-та година по времето на Симеон Сакскобурготски.

Той обясни, че около 84% са били собственост на държавата, а около 16% процента са на частната фирма, затова аргументът със съсобствеността е неадекватен. Депутатът от БСП обясни, че ще направи всичко възможно да бъде задвижена прокурорска проверка по случая.

Oще: асен гагаузов  веселин пенев  жельо бойчев  областен управител на софия  царските конюшни 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

1 Dear Ivan | 09.09.201611:35

Областният управител на София говори глупости.
   

оценка

+0 -0