Science News: Български лазерен физик е сред 10-те най-перспективни учени | webcafe.bg
newscafe

Science News: Български лазерен физик е сред 10-те най-перспективни учени

Webcafe
23.09.2016, 09:56 (обновена 23.09.2016, 10:00)
теньо попминчев

Снимка: © http://jila.colorado.edu/

Българският лазерен физик Теньо Попминчев беше номиниран в класацията за 10-те най-перспективни учени под 40 г. на престижното издание Science News.

39-годишният българин е създател на настолен рентгенов лазер, наричан "швейцарско ножче, създадено от светлина".

Той и останалите деветима участници в класацията са избрани от жури, съставено от нобелови лауреати и членове на американската Национална академия на науките.

Теньо Попминчев е роден в Стара Загора, но е възпитаник на прочутата школа по физика на Теодосий Теодосиев в Казанлък. В девети клас печели почетна награда на Международната олимпиада по физика, а две години по-късно получава бронзов медал при повторното си явяване на олимпиадата.

Завършва лазерна физика в Софийския университет и по-късно защитава докторската си степен в Университета в Колорадо. През 2011 г. дисертацията му е избрана от Американското физическо общество за една от четирите най-добри в света в областта на атомната, молекулярна и оптична физика.

Заедно с брат си Димитър Попминчев той разработва методи за подобряване на производителността и мощността на рентгеновите лазери.

Той се надява да направи настолните рентгенови лазери практични за употреба във всяка лаборатория под формата на рентгенови микроскопи за нанотехнологиите, биологията и други приложения.

"Това ще бъде един от най-добрите светлинни инструменти - личен рентгенов лазер, който може да се модифицира по всевъзможни начини", казва Попминчев пред Science News.

По думите му - в момента се случва революция в рентгеновите технологии, която може да се сравнява с революцията на лазерите през 60-те години на ХХ век.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани