Санкции за плагиатите на „Българският буквар" | webcafe.bg
newscafe

Санкции за плагиатите на „Българският буквар"

Webcafe.bg
02.02.2016, 15:37 (обновена 02.02.2016, 15:49)
Буквар

Книгата на Антон Стайков и Свобода Цекова наистина е била обект на плагиатство

Финансови санкции ще понесат авторите на проекта „Да отгледаш ксенофоб - застъпническа кампания за толерантно образование" заради нарушени авторски права.

Проектът е на стойност 39 000 евро, от които 35 000 евро са осигурени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Проблемен се оказа докладът  „Скрийнинг за толерантност и човешки права. Изследване на визуалното и текстово съдържание на учебниците за начален етап на държавния образователен цикъл в България" с автор Ани Маринова.

Антон Стайков като автор на "Българският буквар. 200 години в първи клас" (Просвета, 2015) заедно със Свобода Цекова, сигнализира, че за съставянето на доклада е използвано визуално и текстово съдържание от книгата им, без коректно позоваване.

Проектът се изпълнява от Сдружение "Политологичен център" София и Фондация "Институт за креативни граждански стратегии". Те отрекоха обвиненията с твърдението, че Стайков и Цекова нямат формално основание да претендират за правата върху конкретно изображение, публикувано в оригинален буквар и нарекоха обвиненията клевети.

Оператор по Програмата към финансовия механизъм е Институт „Отворено общество", който е направил оценка на доклада на Ани Маринова. Проверката е установила, че наистина има неспазване на добрите практики при позоваването на книгата, като с това е нарушена и точка от договора за изпълнението на проекта.

Задължава бенефициентът „Политологичен център" да преработи доклада в съответствие с добрите практики в съответната област и да отстрани допуснатото нарушение. Заради частта на проекта, за която е констатирано нарушението, са наложени и „пропорционални финансови корекции". Освен това то се включва в Регистър на нередности по програмата.

Oще: 200 години в първи клас  ани маринова  ани маринова плагиатство  антон стайков  антон стайков и свобода цекова  буквар  българският буквар  да отгледаш ксенофоб  книга  книги  образование  отворено общество  политологичен център  просвета  свобода цекова  училище  финансов механизъм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.