Медиите са подсъдни за обиди във форумите, реши ЕСПЧ | webcafe.bg
newscafe

Медиите са подсъдни за обиди във форумите, реши ЕСПЧ

Webcafe.bg
18.06.2015, 14:50 (обновена 18.06.2015, 15:23)
Сигурност в интернет

Снимка: © Getty Images

Не само пишещите обидни коментира подлежат на санкции, но и тези, които позволяват публикуването им

Администраторите на форуми в интернет вече подлежат на санкции, ако допускат език на омразата от страна на своите читатели. Това реши Горната камара на Европейския съд по правата на човека в Страсбург - ход, който се прие като изненадващ от мнозина наблюдатели, защото вменява отговорност и на медиите заради агресивни коментари на потребителите.

Казусът тръгна от естонския сайт Delfi, който бе глобен от контролните органи на страната заради обидно съдържание в своя форум. Става дума за статия от 2006 г. за осуетен проект за строителството на мост, свързана със собственик на фериботна компания, който е обиждан в коментарите под статията, основно от анонимни потребители.

Съдът в Страсбург използва този прецедент в съдебната практика, за да постанови администраторите на уебсайтове като отговорни за съдържанието на форумите и публикуваните в тях мнения.

Магистратите прецениха, че коментари с подобно „екстремно съдържание" не са допустими за професионално ръководен новинарски сайт с комерсиални цели като Delfi. Отделно, според тях се полагат прекалено малко усилия за преследване и наказване на автори на коментари с агресивно съдържание.

Решението на ЕСПЧ не изисква хармонизация с националното законодателство, а просто потвърждава, че глобата над Delfi в Естония е законосъобразна. Това е второ решение по казуса, след като през 2013-та година естонският портал обжалва аналогичното първоначално решение на ЕСПЧ.

Опасенията са, че решението ще послужи като аргумент за промяна в законодателството или като повод за серия подобни дела, още повече че не дефинира какво точно означава „незаконно" съдържание в коментарите.

Анализатори очакват това да доведе до автоцензура на уебсайтовете, ограничаване на свободата на словото, както и до злоупотреба с правосъдието.

Мирослава Кернова, собственик на словашка интернет медия, коментира, че решението на съда е несправедливо и ще затрудни работата на бранша с наблюдение на всеки генериран коментар.

„Всеки трябва да носи отговорност за собствените си думи и действия, тази отговорност не може да бъде вменена на медиите", твърди тя, поставяйки разграничение между редакционните и читателските коментари.

Любопитно е, че Delfi нямаше да загуби делото, ако го беше отнесла до Съда на Европейския съюз в Люксембург, тъй като щяха да бъдат приложени стари негови решения за недопустимост на принудително филтриране на информация в интернет.

Oще: коментари в интернет  медии  мнения в интернет  обидни коментари  санкции за форумите  свобода на словото  форуми в интернет 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани