Матури и по изкуства | webcafe.bg
newscafe

Матури и по изкуства

Webcafe.bg
02.11.2015, 17:57 (обновена 02.11.2015, 18:35)
Забрана за телефоните в училище

Снимка: © Getty Images

В края на следващата учебна година е възможно зрелостниците да държат матури по предметите музика и изобразително изкуство в специализираните училища, допусна заместник-министърът на просветата Ваня Кастрева, цитирана от БНР. Първият задължителен зрелостен изпит, както и сега, ще бъде по български език и литература.

Законът в момента предполага, че втората задължителна матура може да бъде и по специалността, когато става дума за професионално училище. "По музика може, така че допустими са всички разпоредби, които законът ни е дал като възможности за взимане на решение. От догодина това не може да стане, защото законът влиза в сила от 1 август 2016 г.", изтъкна Кастрева.

Министерството на образованието и науката обсъжда предложение часовете по изкуства да се изучават до 10 клас, а след това само в специализираните гимназии и паралелки в системата на средното образование.

Училищата с разширено и профилирано изучаване на изкуства - музика, изобразително изкуство и хореография, изразиха несъгласие с концерт под надслов „Дайте шанс на песента" на 1 ноември, Деня на будителите. Днес те бяха поканени на среща със заместник-министър Ваня Кастрева, която обеща исканият им да бъдат разгледани.

Кастрева напомни, че новият Закон за предучилищното и училищното образование дава възможност да се изучава и хореография.

По-рано МОН предложи удължаване на учебната година за всички класове, освен 12-ти, което предизвика бурни реакции. Така министерство преработи предложението - увеличаване на учебните седмици за първи клас, четвърти клас и седми клас.

Oще: ваня кастрева  изкуство в училище  изобразително изкуство  мон  музика  предмети по изкуство  средно образование  учебна програма за средното образование  ученици 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани