Честваме 140 г. от рождението на Пейо Яворов | webcafe.bg
newscafe

Честваме 140 г. от рождението на Пейо Яворов

Webcafe
13.01.2018, 08:39 (обновена 13.01.2018, 09:06)
Яворов и Лора

Пейо Яворов и Лора Каравелова

България отбелязва 140-годишния юбилей от рождението на един от най-големите си поети Пейо Яворов.

Годишнината ще бъде почетена с рецитали на поети и актьори в къщата-музей на Яворов на ул. "Раковски" в София. Входът за експозицията в музея ще бъде безплатен.

От 11:30 до 13:00 ч. студенти от СУ "Св. Климент Охридски" ще представят свои творби, посветени на поета. Стиховете му ще четат актрисата Силвия Лулчева и поетесата от Украйна Анна Багряна. В програмата ще участва и Йоана Буковска-Давидова.

В родния град на Яворов - Чирпан - ще бъдат открити Яворовите януарски дни, които се провеждат за 50-ти път.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще даде начало на тържествата с приветствено слово и ще запали огъня пред паметника на поета.

Пейо Тотев Крачолов (известен с псеводнима си Яворов) е роден на 13 януари (1 януари по стар стил) 1878 г. През 1897 г. се присъединява към Вътрешната македоно-одринска революционна организация, като първоначално редактира нейния вестник "Дело", а на 24-годишна възраст става и боец в четата на Михаил Чаков, с която проникват в Македония. По-късно става четник на Яне Сандански, става близък сподвижник на Гоце Делчев и пише първата му биоградия.

Едновременно с това започва и своята литературна работа. През 1901 г. публикува първото си стихосбирка. Сближава се със създателите на списание "Мисъл" - д-р Кръстьо Кръстев, Пенчо Славейков, Петко Ю. Тодоров. В неговата сестра - Мина Тодорова - Яворов се влюбва през 1906 г. и посвещава някои от най-красивите си стихове, включително "Две хубави очи". Младата жена умира през 1910 г. от туберкулоза.

След смъртта на Мина, Яворов отново се връща към работата за ВМОРО, по време на Балканската война става доброволец в Македоно-одринското опълчение.

През септември 1912 г. Яворов се венчава за дъщерята на Петко Каравелов - Лора, една от най-красивите и ерудирани жени в София. Бурните им отношения обаче стават причина за трагичната им смърт. На 29 ноември 1913 г. Лора Каравелова слага край на живота си, като се застрелва в дома си. Минути след това Яворов пише предсмъртно писмо и също прави опит за самоубийство, който обаче е неуспешен и само ослепява поета.

Започва разследване за причините за трагедията в дома им, като срещу Яворов се лансират обвинения, че е убил съпругата си. Поетът не чака резултатите от делото. На 29 октомври 1914 г. Пейо Яворов изпива отрова и се застрелва.

Oще: кръстьо кръстев  лора каравелова  мина тодорова  пейо яворов  пенчо славейков 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани