Кризата в БНР запали нов конфликт в СЕМ | webcafe.bg
newscafe

Кризата в БНР запали нов конфликт в СЕМ

Webcafe.bg
28.05.2015, 17:25 (обновена 28.05.2015, 17:51)
бнр, бележки, протест

След скандалните "забележки" на ръководството на БНР спрямо недоволстващите журналисти дойде нова серия от епистоларни предупреждения

Конфликтът в БНР премина в нова остра фаза и на нов фронт - ден преди ключово заседание в Съвета за електронни медии, на което трябва да се обсъди изпълнението на концепцията на генералния директор Радослав Янкулов.

Мария Стоянова, член на СЕМ, обяви, че е подложена на "безпрецедентни атаки от две страни" заради публичната си позиция по управленската криза в БНР.

PR по време на криза

Стоянова обяви, че смята да сезира Комисията по журналистическа етика заради публикация на сайта на БНР от 26 май под заглавие "Мария Стоянова от СЕМ хвали БНР".

Статията представлява извадка от протокол от заседание на Съвета за електронни медии по повод отчета на Радослав Янкулов за първата година на мандата му - на 1 юли 2014 г.

Протоколът е публикуван без редакторска намеса и без обяснение за информационния повод, довел до публикуване на текста близо година по-късно.

"На корпоративния сайт на общественото радио във вторник, точно минута след началото на заседанието на СЕМ за изслушване на протестиращи служители в медията, бе публикувана извадка от протокол от заседание на регулатора преди една година. Изненадана съм, че оперативна медия като БНР публикува информационни единици със закъснение от 365 дни. Оставям настрана своеволния подбор на заглавие и преднамереното изваждане на съдържание от контекста. Приемам това като опит за кризисен PR от страна на ръководството срещу изразената ми публично активна позиция за управленската криза в БНР", пише Мария Стоянова.

Вътрешна кореспонденция

В писмото си тя публикува и лична кореспонденция с "главен инспектор в "Специализирана администрация" на СЕМ" - от писмото на Стоянова се вижда, че мейлите са подписани от Еди Емирян (бивш дългогодишен журналист в БНР и бивш ръководител на програма Хоризонт, понастоящем заема описаната позиция в СЕМ).

Емирян е посочен от председателя на СЕМ Георги Лозанов да изготви доклада за управлението на БНР.

"Чувствам се длъжен да ти призная, че играта ти е прозрачна, но ако искаш и да е успешна - не преигравай! Защото става лековато. Иначе, уверявам те, причините на исканата оставка са не там, където се търсят", пише в писмо, изпратено на 27 май от мейл-адрес, подписан от името на Еди Емирян, до личния мейл на Стоянова.

"Колкото до конфликта ми на интереси - съвестта ми е чиста. Още повече, не съм предупреждавал никого да се дистанцира от ръководството на БНР", пише още в мейла.

"В така създалата се ситуация утре ще се проведе заседание на Съвета за електронни медии, важно за обективната оценка на извършеното от Генералния директор на БНР", завършва Мария Стоянова.

Оставката като личен избор

СЕМ все още няма взето решение за кризата, която беше провокирана от задължението за съкращение с 10% на бюджетните разходи на Националното радио за 2015 г.

Планът за съкращения на разходите засегна най-сериозно хонорарите на журналистите, които излязоха на протест и обвиниха ръководството на БНР в липса на прозрачност и отказ от диалог.

Преди дни самата Мария Стоянова определи ситуацията в БНР като "управленска криза, от която страда изключително много обликът на Радиото като институция".

Тя призна, че дори да бъде установено неизпълнение на концепцията на Радослав Янкулов, СЕМ формално няма инструмент за освобождаването му от длъжност.

С уговорката, че не е в позиция да защитава избора на Янкулов за генерален директор, тъй като лично тя е гласувала против назначението му през 2013 г., Стоянова коментира: "Никой не е имал свръхочаквания, защото няма как да очакваме човек, който разбира от всичко. Но когато гласуваш доверие, имаш надежда, че би могъл да донесе реформиране на системата, а когато има очаквания, нормално е да се разочароваш".

Стоянова уточни, че не говори от името на целия Съвет за електронни медии, а като член на регулатора и "като човек, на когото съдбата на БНР е много близка".

Oще: атака  бнр  българско национално радио  бюджет  еди емирян  инспектор  мария стоянова  медии  обществени медии  проверка  радио  сем  съвет за електронни медии  съкращения  финанси  хоризонт 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани