Лепене на усти с тиксо - метод за възпитание в детска градина | webcafe.bg
newscafe

Лепене на усти с тиксо - метод за възпитание в детска градина

Webcafe.bg
22.10.2015, 15:13 (обновена 22.10.2015, 15:17)
Дете

Снимка: © sxc

Възпитателката залепила устата на две момчета с оранжево тиксо. Снимка: Архив

Шокиращи методи на възпитание прилагат в столична държавна детска градина. Майката на едно от децата разказа пред БНР, че дъщеря й, която е на 4 години и половина, плачела, напускайки двора на градината.

Тя споделила как възпитателката залепила устата на две момчета с оранжево тиксо, защото говорят, докато рисуват.

Директорката на 80-о ОДЗ първоначално намекнала, че момичето си измисля, но обещала да провери, след което се оказало, че наистина има такъв случай. Оправданието е, че детето, чиято уста е била залепена, е със специални образователни потребности.

Майката на момичето го отписала от детската градина, защото директорката не е гарантирала, че в другата група методите на възпитание ще бъдат различни.

Oще: възпитателка  детска градина  деца  специални образователни потребности  тиксо 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

53 Mako | 27.10.201523:20

Дракон с кисело зеле | 27.10.201500:50
Мако, ако написаното в последния ти пост се окаже истина, готов съм да си взема думите от по-рано назад.
Само дето това просто не ми се вярва. Не подлагам теб на съмнение, но ми се струва, че директорката на детската градина се опитва да покрие собствените си гафове.
**************************

Нямам никакви претенция за права върху истината по случая. Няма как да я знам и не я знам. Просто показах неща, част от картината, която търсещите сензация на всяка цена медии просто пропускат. Директорката може да е всякаква, но позицията на майката на "пострадалото" момче е категорична - детето й не е претърпяло акт на тормоз, приело е нещата съвсем нормално и без лош спомен. Факт е и това, че на преден план се изтиква това " залепват устата на дете с тиксо, за да го накарат да мълчи", което автоматично извиква в съзнанието ни клиширания образ на нещастник, вързан от жестоки мафиоти за стол и с омотана глава в яка строителна лепенка, от която няма мърдане в миговете преди садистично предизвикана смърт. Е, май не е било точно така. Факт е и това, че в същият този преден план се тика мнението на ТРЕТО лице, майката-орлица, която се възползва от възможността " да им покаже на тези изверги!" без оглед на несъответствията в твърденията с тези на другата майка, тази на коментираното дете. И която единствена има моралното и юридическо право да постави въпроса толкова остро. Но не се е възползвала от него, защото оценката й за случая е коренно противоположна на тази, излизаща от устата на вилнеещата орлица.
Все поводи за размисъл и поохлаждане на мераците за незабавен линч над нещастната даскалица! Изобщо казано - нека почакаме да излезе оценката на експертите по казуса. Това ще е най-близо до истината!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

52 Rodrigo Diaz de Vivar | 27.10.201501:38

Драконе, майката нищо не лъже. Тя общо взето потвърждава, че по време на дидактична игра на синът и е била залепена лепенка на устата.
Намира го за нередно, казала го е на възпитателката, и нищо повече.
Голямата истерия е от друга майка, Веселина Йорданова, на която дъщеря и, от три дена в градината, плачела понеже на две момченца им били залепили устата с лепенка. Тя сънувала кошмари по думите на майка си, а не двете момчета.
Двете момченца са си в градината и не изпитват някакви притеснения от случката. Нито пък майката повдига повече въпроса.
Другата майка си е преместила дъщерята в друга детска градина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

51 Дракон с кисело зеле | 27.10.201500:50

Мако, ако написаното в последния ти пост се окаже истина, готов съм да си взема думите от по-рано назад.
Само дето това просто не ми се вярва. Не подлагам теб на съмнение, но ми се струва, че директорката на детската градина се опитва да покрие собствените си гафове. Има сериозна вероятност да греша, разбира се, но ако цялото нещо е било безвредна игричка, защо лелката ще се крие? Защо се казва, че ще бъде наказана дисциплинарно, евентуално с уволнение? Защо майката ще лъже, че детето й е сънувало кошмари от случката?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

50 deowin | 26.10.201518:31

>Ако не се лъжа, тук преди време имаше една статия

Citation needed.

>използването на клишета, прочетени във вестника и в наръчниците за екскурзии, се е превърнало в начин на водене на спор

Доста комично звучи в контекста на горното ти изказване.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

49 Rodrigo Diaz de Vivar | 25.10.201519:44

Ролинс е наред.
Да вмести хартиеното етикетче и играта, в "малтретиране", "пребиване", "гавра", "насилие", "извращение", "насилие" и др.
Аз даже бих му препоръчал да предприеме мерки за ограничаване на такива игри като тази. Както и на "сляпа баба".
Детето може да остане трайно психически увредено, нямо и сляпо на психична основа. Ужасно насилие е да му вързват кърпа на очите!
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

48 Mako | 25.10.201519:28

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/regionalni-novini/vazpitatelka-v-stolichna-detska-gradina-zalepjala-ustite-na-decata.html
******************************************

Малко конкретни поводи за размисъл. И няколко пропуснати в заглавията факти:
1. Устата не е лепена с тиксо. А с цветно хартиено етикетче. Разлика от земята до небето. И очевидната измислица за тиксото е плод на несъмнено журналистическо нагнетяване на ситуацията до ниво "сензация".
2. Станало е по време на учебна игра, при която децата е трябвало да "назовават" животни само с движения, без да използват думи. Хлапето, което, според заглавието, е било обект на "залепването с тиксо", не е успявало да спази условието на задачата / нищо невероятно за тази възраст/ и учителката му е лепнала етикетчето, за да му напомня онова, което е забравяло.
3. Детето, обект на интервенцията на учителката, няма травмиращ спомен за случката, то е с ясното съзнание, че всичко е било игра.
4. Родителите не считат, че детето им е пострадало . Но не одобряват постъпката на учителката.
5. Директорката проявява очевидна добронамереност и желание случаят да се разнищи до дъно и да се предприемат необходимите мерки. Не приема метода на колежката си, дори в най-мекия му предполагаем вариант.
6. Поведението на майката-обвинителка е специфично. Всеки може да го оцени както намери за добре. Факт е, че тя е единствената страна в казуса, която раздава определения на килограм, в т.ч. и чрез доказуемо манипулативни реторически въпроси. Майката има право на това, просто отбелязвам, че с удоволствие се ползва от правата си, при това в режим на телевизионно вилнеене.
*******************

Коментари?
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

47 Rodrigo Diaz de Vivar | 25.10.201518:38

Ако беше направила какво нещо?
Да му залепи два сантиметра тиксо на устата?

Откъде мога да знам в какво ще го обвини прокуратурата, ако въобще се повдигне обвинение и ако журито го намери за виновно поведение?

Отговорът на мой приятел, юрист, е следният.
Наказанието за насилие над деца зависи от:
- щата където е извършено деянието;
- възрастта на детето;
- дали нарушението включва сексуална злоупотреба;
- дали нарушението засяга физически или ментално детето;
- криминалното минало на нарушителя.

Не знам дали отговорът те удовлетворява, но при доказано насилие, подчертавам НАСИЛИЕ, наказанието варира от:
- регистриране като насилник на деца;
- прекратяване на родителски права;
- създаване на криминално досие;
- контролиран достъп до детето;
- постоянно участие в семинари по защита на правата на децата;
- пробация;
- ограничаване на свободата от часове до години, в зависимост от нарушението.

И понеже му описах казуса, той направи проверка и се оказа, че лепенето на устата с тиксо в училище не е наша запазена марка. Има безкрайно много такива случаи само на територията на САЩ.
Макар и малко, има и оправдателни присъди, но в повечето случаи, действието не е било прието за приемливо.
Ще ти предам крайните случаи, в които е спечелило обвинението.
В определен случай, аналогичен на този тук, учителят е бил порицан, а в другата крайност е бил осъден да лежи 5 години в затвора, тъй като е използвал duct tape, здрав технически скоч, този сивият, който е увил няколко пъти около главата на 11 годишно дете, включително и върху носа. Младежът не е можел да диша и журито е приело това, като интервенция застрашаваща живота му.
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

46 dedo adji | 25.10.201517:54

Ролинс, ти можеш ли да отговориш без увъртане, къде е по-безопасно да се разхождаш по улиците денем или нощем, в ЛА, София или Рияд.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

45 Ролинс | 25.10.201514:42

Rodrigo Diaz de Vivar | 25.10.201510:55

По-високото ниво на престъпност в третия свят СИ Е ФАКТ, който много ви е неудобен, защото доказва, че вашия начин на "възпитание" не е цвете за мирисане. Изключвам диктатурите, защото там престъпленията се извършват директно от държавата. В Саудитска Арабия режат глави на атеисти примерно, а в Катар могат да те вкарат в затвор, ако напсуваш работодателя си във фейсбука (това се случи наскоро).

Та Родриго, ще ми отговориш ли без увъртания, какво би се случило на тази льелка "възпитателка", ако беше направила такова нещо на детето в щата Калифорния. Надявам се знаеш какви са законите там за малтретиране на деца, а и Калифорния им е най-развития щат като става въпрос за защита на правата на детето. Много щастлив
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

44 dedo adji | 25.10.201514:07

Родриго, не ни вписвай всички в партията на Ролинс за лоботомия. Няма нужда да я вкарваме никъде, само да я изкараме от детската градина.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани