Плевнелиев и Борисов откриват заедно "София Тех-Парк" | webcafe.bg
newscafe

Плевнелиев и Борисов откриват заедно "София Тех-Парк"

Webcafe.bg
11.12.2015, 09:02 (обновена 11.12.2015, 09:36)
президентство

На официална церемония днес от 12 часа ще бъде открит държавният Технологичен парк, който се намира на 4-ти километър на бул. Цариградско шосе в столицата. На церемонията ще присъства и словашкият президент Андрей Киска, министър-председателят на Свободната държава Бавария Хорст Зеехофер, европейският комисар по регионално развитие Корина Крецу

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев ще открият "София Тех-Парк" с официална церемония днес. Технологичният парк се намира на 4-ти километър на бул. Цариградско шосе в столицата.

Церемонията е с начало 12.00 часа в сградата на Иновационния форум в "София Тех Парк". Форумът ще бъде символично кръстен от президента Росен Плевнелиев и от министър-председателя Бойко Борисов на името на големия изобретател от български произход проф. Джон Атанасов.

На откриването ще присъстват още президентът на Словашката република Андрей Киска, министър-председателят на Свободната държава Бавария Хорст Зеехофер, европейският комисар по регионално развитие Корина Крецу, министърът на икономиката Божидар Лукарски и изпълнителният директор на "София Тех Парк" Елица Панайотова.

Президентът Росен Плевнелиев и словашкият му колега Андрей Киска ще открият символично улица в "София Тех Парк" на името на словашкия изобретател Йозеф Мургаш, след което ще посетят сградата на "Инкубатора" на научно-технологичния парк.

От 13.00 часа в централната зала на Иновационния форум президентите Росен Плевнелиев и Андрей Киска ще дадат начало на официалния панел в рамките на конференцията "Ролята на технологичните паркове за развитието на предприемачеството и иновациите".

Двудневната дискусия е посветена на политиките в подкрепа на иновациите и ролята на научно-технологичните паркове за създаването на икономика, основана на знанието.

За изграждането на комплекса са инвестирани 76 млн. лева, които са осигурени от европейски програми. На територията на София Тех Парк ще има 11 лаборатории за информационни и комуникационни технологии, биотехнологии и зелена енергия. Ще има и специална лаборатория за бързо създаване на прототипи. Очаква се лабораториите да са готови напълно през март следващата година.

До момента са изградени около 35 хил. кв. метра застроена площ. За следващия програмен период са предвидени още 52 млн. лева за доизграждане на парка. Ще бъдат инвестирани и 16 млн. лева в допълване на оборудването за лабораториите.

"София Тех Парк" АД е дружество - 100 % собственост на Българската държава.

"София Тех Парк" АД ще си партнира с няколко заинтересовани страни-партньори, в това число водещи университети, Българската академия на науките (БАН), бизнес клъстъри, големи международни компании, Софийска община, МОН, МТСП, неправителствени организации и други при осъществяването на проекта, като същевременно ще отговаря за цялостната организация по неговото изготвяне, съпътстваща маркетингова дейност, финансиране, отдаване под наем, строителство и други дейности.

В резултат на проекта, в рамките на следващите три години трябва да заработи научна инфраструктура за над 20 млн. лева в помощ на българския иновативен бизнес и да бъдат създадени около 40 000 кв. м нови и реновирани сградни площи, които да подслонят приложно-изследователски лаборатории, общ инкубатор, иновативни лекционни /образователни/ дискусионни форуми, пространство за демонстрация на нови технологии, офисни площи и паркинг за автомобили.

Oще: бойко борисов  борисов  джон атанасов.  изобретател  иновации  росен плевнелиев  силициева долина  софия тех-парк  технологичен парк  тех-парк  форум 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 11.12.201512:59

Крайно време е европейците да разберат, че трябва да престанат да подкрепят Борисов, защото той работи против тях.
   

оценка

+0 -0