"Преходен вестник" върна към живот изоставена будка | webcafe.bg
newscafe

"Преходен вестник" върна към живот изоставена будка

Webcafe
17.05.2016, 19:40 (обновена 22.05.2016, 17:20)

1 от 7 снимки Назад Напред

будка

Снимка: © Webcafe.bg

Изоставена будка на бул. "Дондуков" към ул. "Стара планина" беше върната към живот с чисто нов дизайн.

Изоставена и неизползваема будка за вестници на столичния булевард "Дондуков" се прероди в място за творчески идеи, след като беше основно ремонтирана и превърната в "работилница за дизайн" от Гьоте Институт и сдружение "Трансформатори".

Проектът БУД.КО беше открит с инициатива, наречена "Преходен вестник" на художника Константин Терзиев.

Идеята представлява намигане към пресата от времето на "прехода" под формата на пет различни броя вестници.

"Брой Първи: Делничен", "Брой Втори: Празничен"; "Брой Трети: Уличен"; "Брой Четвърти: Извънреден" и "Брой Пети: Фантастичен" съдържат истински архивни страници от българската преса в последните 25 години, като текстът от страниците е премахнат и са оставени само снимките.

Според визията на Константин Терзиев, черно-белите фотографии целят да инициират спомени за българското минало от последните години, а местата, които са оставени без текст, подканват всеки желаещ да напише собствено послание към снимките. За целта около будката са оставени химикалки.

Всеки брой от преходен вестник е с тираж от 100 копия, като на откриването бяха раздадени някои от тях, но повечето, основно, са оставени "за ползване" и "украсяване" на място.

В "уличния" брой са проследени протестите от последните години, чак до 2015-та година, като чрез фотографиите може да се наблюдава еволюцията при изразяването на уличните социални движения.

"Делничният" брой се спира на всички ежедневни ситуации, описвани в пресата, "празничният" се спира на забавленията по празници, отразени през окото на медията, докато "извънредния" брой събира в себе си основно трагедии, катастрофи и други паметни общочовешки събития. "Фантастичният брой" съдържа страници, посветени на необичайни събития и загадки.

Константин Терзиев отбелязва, че от снимките умишлено липсват "силните на деня", за да може акцентът да падне върху хората, а не върху известните личности. Това има за цел и да затрудни възможно повече зрителя в опита му да възстанови събитията от съответния ден.

Проектът на Терзиев ще седи в будката в продължение на три седмици.

Гьоте Институт, който е наемател на мястото и чиято основна сграда се намира в близост, подканва всички, които желаят да участват в следващи експозиции, да предоставят своите идеи.

Проектът е иницииран от Гьоте Институт, фондация „За Оборище", Фестивал Goatmilk Бела Речка, етнолозите Керстин Екщайн и Михаел Шьонхут, както и градската управа на София, район "Оборище", а за новия дизайн на будката са се погрижили художниците от сдружение "Трасформатори".

Oще: арт инсталация  будка за вестници  будка на булевард дондуков  вестници  градската управа на софия  гьоте институт  дизайн  дондуков  идея  изкуство  инициатива  преходен вестник  проект  район "оборище"  сдружение трансформатори  софия  трансформатори  фестивал goatmilk бела речка  фондация „за оборище" 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани