БХК: Не се спазват основни права на бежанците | webcafe.bg
newscafe

БХК: Не се спазват основни права на бежанците

Webcafe.bg
17.06.2015, 18:39 (обновена 17.06.2015, 18:45)
бежанци

Снимка: © Явор Николов

За 2014 г. молби за закрила са подали общо 8205 души, което представлява увеличение с 35% спрямо предходната година

Българският хелзинкски комитет (БХК) констатира липса на интеграция, нарушени права, пропуски в работата на социалните работници и неспазване на законите по отношение на бежанците.

БХК призова за осигуряване на по-бърз и ефективен достъп до регистрация на кандидати за международна закрила и предоставяне на качествена правна помощ.

Според организацията, един от най-сериозните проблеми е липсата на гаранции за спазване на правата на непридружените деца, търсещи закрила. Основната практика, излагаща на риск децата, е допускането да влизат в правни процедури без назначен настойник.

За 2014 г. молби за закрила са подали общо 8205 души, което представлява увеличение с 35% спрямо предходната година. През 2014 г. на територията на България молба за закрила са подали 940 непридружени децa - с 80% повече от 2013 г.

Според БХК липсва каквато и да било интеграционна подкрепа, а бежанците у нас нямат достъп до редица основни граждански и социални права.

 

Oще: бежанци  бхк  български хелзинкски комитет  деца  закрила  имигранти  настойник 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани