Национално поклонение за жертвите в Белене | webcafe.bg
newscafe

Национално поклонение за жертвите в Белене

Webcafe.bg, Desebg.com
26.05.2015, 16:16 (обновена 26.05.2015, 17:28)

1 от 6 снимки Назад Напред

Концентрационен лагер на НРБ, Белене, остров Персин и природен парк

Снимка: © Цветана Георгиева

На 30 май, събота, от 12 часа, остров Персин край Белене ще отвори врати за всички, които искат да отдадат почит на хилядите жертви на комунистическите репресии

На 30 май 2015-та година от 12 часа ще започне годишното поклонение пред жертвите на комунистическия режим в Белене.

Мястото на поклонението е бившия Втори обект на остров Персин край Белене, където през 1949 година е основан първият концентрационен лагер в България, дълго време пазен в тайна от престъпната комунистическа власт.

Концентрационният лагер функционира до 1959 година, когато уж е затворен. Според неофициални източници обаче - лагерът продължава тайно да функционира няколко години след това.

Не е тайна, че островът е използван и за гробница на всички убити в злокобния лагер край Ловеч.

Точно преди 30 години - през 1985-та, комунистическата власт въдворява на мястото на Втори обект над 500 български турци, които са се съпротивявали срещу преименуването и депортирането си по време на т.нар. „възродителен процес".

От мястото на репресиите през 1985-та година сега е останало малко: основите на няколко полуразрушени сгради, които трудно могат да бъдат свързани с престъпленията на държавата към незаконно задържаните български турци.

Следата за зверствата, робския труд, изтезанията и наказанията, извършвани на острова, старателно е прикривана от ред правителства след 1989-та година, а опитите за запазване на памет - редовно неглижирани.

От 1990-та година насам обаче в края на месец май и в началото на юни, вече 25 години, репресираните от комунистическия режим организират поклонение на мястото на някогашния лагер.

От миналата година в организирането на честването се включи и енорийският католическия свещеник в гр. Белене - италинецът Паоло Кортези, който дейно се захвана с работата по Инициативен комитет за превръщането на Втори обект в мемориален комплекс за жертвите на комунизма.

В събота посещението на бившия лагер на остров Персин, край Белене, ще бъде свободно, за разлика от други дни. Всички, които желаят да почетат жертвите на репресиите, ще могат да преминат по понтонния мост едниствено с лични карти. Припомняме, че територията на остров Персин се управлява от Министерство на правосъдието, тъй като там и в момента има действащ затвор за тежки престъпления.

Още в 9 часа на 30 май тази година паркингът на католическата църква, която е разположена до затвора, ще отвори врати за колите на пристигащите. Над 40 доброволци беленчани ще обслужат пристигналите първи с топли напитки и храна.

В 10 ч. ще започне преминаването през понтонния мост до брега на остров Персин, откъдето предварително подготвени автобуси ще извозват поклонниците до бившия Втори обект на лагера „Белене", съобщават от сайта desebg.com.

Програмата по поклонението започва официално в 12 часа и тази година ще включва пиеса за живота и съдбата на лагеристите по идея на отец Паоло Кортези, в която ще участват деца от Белене.
Тази година поклонението ще премине под потото „Белене - мост между поколенията" и ще бъде отслужена панихида в памет на жертвите, и предоставена възможност за изказвания, както поднасяне на венци и цветя.

Тази година ще бъде открита и изложбата "Памет на концлагера Белене", която показва историята на най-големия лагер за политически противници на комунистическия режим в България чрез спомени, документи и рисунки на бивши лагеристи.

Изложбата също е осъществена по идея на отец Кортези и разследващия журналист Христо Христов, като целта е да се превърне в постоянна изложба и да се продължи обогатяването й.

"Време е да има промяна. Репресираните от комунизма намаляват с всяка изминала година. След промените те бързо бяха забравени, но е важно да приемем, започнатото от тях и паметта за жертвите да се пази от гражданското общество", заяви отец Паоло Кортези.

 

Oще: белене  дунав  жертви  затвор  концентрационен лагер  мемориал  остров  остров персин  паметник  поклонение 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани