Семейство Паси vs. Николета Лозанова - 1:1 | webcafe.bg
newscafe

Семейство Паси vs. Николета Лозанова - 1:1

Webcafe.bg
12.08.2015, 10:32 (обновена 13.08.2015, 14:34)
николета лозанова, папараци

Снимка: © @Nikoleta_NL

"Папараци" са нарушили Етичния кодекс с проследяването на семейство Паси

Проследяването на Гергана Паси от репортери под прикритие на предаването "Папараци" нарушава две от правилата на Етичния кодекс на българските медии.

Това е решението на Комисията за журналистическа етика, която е сезирана от СЕМ във връзка с казуса "Паси".

Комисията смята, че е нарушена т. 2.1.2 от Етичния кодекс, която допуска скрито заснемане само ако няма друг начин да се осигури изключително важна за обществения интерес информация.

"Наличието на паркиран автомобил пред дома, който изчаква и проследява съпрузите с цел заснемане на видеоматериал за целите на предаването несъмнено е намеса в личния живот, особено когато в семейството има и деца, създава у членовете на семейството напрежение, тревожност и дискомфорт", пише в решението.

Етичната комисия смята още, че има нарушение и при т. 2.3.1. поради излъчването на видеоматериали, реализирани чрез необоснована и непропроционална намеса - проследвяване с автомобил и скрито заснемане при отсъствие на обществен интерес, вкл. "предаването не допринася за значими на обществото дебати".


През юни Гергана Паси сигнализира СДВР, че в продължение на един месец тя и семейството й са обект на незаконно следене от неизвестни лица. В същия период беше лансирана и номинацията на Соломон Паси за евентуален общ кандидат на Реформаторския блок за кмет на София по покана на Меглена Кунева - опция, от която самият Паси се отказа впоследствие.

Оказа се, че наблюдението се извършва от екип на "Папараци", които въпреки публично изразеното недоволство на семейство Паси са излъчили записите в предаването.

"Снимки и видеоматериали, за които са използвани специални технически средства и/или методи, представляващи съществена намеса в личния живот, не следва да се публикуват или излъчват, ако липсва обоснован обществен интерес по смисъла на т. 5 от Етичния кодекс на българските медии, особено при изрично несъгласие на лицето.

При преценката изрично трябва да се взема предвид физическото и психическото здраве на децата, които могат да бъдат евентуално засегнати", казват от Комисията по журналистическа етика.

Комисията за журналистическа етика с решение по казуса "Папараци" От доклада на Комисията става ясно, че личната ни не...

Posted by Gergana Passy on Wednesday, 12 August 2015

СЕМ също се занимава с проверка на казуса, като е констатирал "проблематичност от гледна точка на защитата на личната неприкосновеност на гражданите", става ясно от решението. Въпреки това според СЕМ наблюдението "не констатира категорично изразено нарушение на Закона за радио и телевизия".

Oще: гергана паси  незаконно проследяване  николета лозанова  ни ло  папараци  паси  проследяване  семейство паси  следене  соломон паси 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

6 Manuela Gerenova | 19.08.201510:28

За мен пък това е крачка в правилна посока. Дали защото сигналът е подаден от политик, или защото най-накрая някой се оплака от въпросното предаване - факт е, че се заговори, че тази емисия е доста пошла и вреди на следените от нея хора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

5 dedo adji | 19.08.201507:45

Не чета папарашки издания, не гледам папарашки предавания и съм толкова задръстен, че не знам дали тази на снимката е Гергана или Николета. Но гледам, че кафето се е запретнало да им прави конкуренция.
Първо заглавието заблуждава. В целия т. нар. материал не се споменава Николета. След това за авторитет се цитират СЕМ и комисията за журналистическа етика. СЕМ са ясни. Една сюрия лапачи, назначени на сладки синекурни служби, без последствия, освен тлъстите заплати. А що е то журналистическа етика? За таков дзвер не съм чувал. Нещо като лов на крокодили под леда ли? Ако се чувства засегнато семейство Паси следва да се обърне към съда. За тях ще се намери член и алинея. Ще наложат глоба на изданието, която ще му послужи за реклама. И накрая, може би пак поради задръстеност, ми се губи от какъв зор за обществото е интересно какво пасе семейство Паси. Гергана ми е непозната, а Соломон го отписах, когато номинира Кадафито за защитник на правата на човека.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

4 Шамито | 12.08.201514:21

Мали и и и колко сме засегнати от правото да бъдем информирани.А колко се борехме да бъдем информирани.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 07.10.2014, 11:19

3 diegos | 12.08.201513:36

Ндам... точно па тая селска кифла от селата около тепетата е играча на мача, налЕ?! Може ли да сте толкова огрухани дебили? Пигито е просто лице, без сценаристи и аутокю тая люспа не може да си каже името правилно. Въпросното предаване си има продуценти, онези въшки, Андрей и другото, с жена му драма куин.

СЕМ-каджиите пък се напънали.... страдам за Соломонеца. Тоя в повечето случаи ги плещи по тъпи и от Николета когато, последната реши да мисли...
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 08.09.2010, 14:12

2 Белка Стрелка | 12.08.201513:12

Въпроса е защо сега се сетиха за това олигофренско предаване, при положение че не е за пръв път да следят хора и да ги снимат без тяхно знание и разрешение ? Защото е намесен политик иначе ако е за граждани ще кажат че медиите трябва някак да си правят материалите - мърши , мърши , мърши.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 18.10.2011, 16:15

1 Марчела | 12.08.201512:12

Страшно е противна тая Николета, направо ми се гади само като й чуя името...
   

оценка

+6 -0

Най-коментирани