БНБ пуска в обращение монетата от 2 лева | webcafe.bg
newscafe

БНБ пуска в обращение монетата от 2 лева

Webcafe.bg
07.12.2015, 08:32 (обновена 07.12.2015, 08:36)
два лева

Снимка: © Българска народна банка

Банкнотите от 2 лева ще продължават да бъдат законно платежно средство едновременно с монетата

От днес Българската народна банка пуска в обращение монета от 2 лева. Банкнотите от 2 лева ще продължават да бъдат законно платежно средство едновременно с монетата, подчертават от Централната банка.

На лицевата страна на монетата от 2 лева в центъра на вътрешния кръг е обозначена номиналната стойност с цифрата „2", набраздена с линии. По периферията са изобразени графични елементи от пресечени линии, разположени и във вътрешния кръг, и по външния пръстен.

В долната част на монетата е изписан текстът „лева", като буквите започват от външния пръстен и навлизат във вътрешния кръг, а годината на емисията „2015" е разположена върху външния пръстен, вдясно от текста „лева".

На обратната страна на монетата във вътрешния кръг е разположен стилизиран образ на Паисий Хилендарски и са изписани годините „1722 - 1773", а върху външния пръстен - текстовете „Паисий Хилендарски" и „България".

Oще: 2 лева  банкнота или монета от 2 лева  банкнота от 2 лева  бнб  българска народна банка  двулевка  монета  централна банка 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани