67 процента от младите не правят нищо | webcafe.bg
newscafe

67 процента от младите не правят нищо

Webcafe.bg, по Дарик
06.02.2015, 15:50 (обновена 06.02.2015, 16:44)
еразъм

Снимка: © Милена Иванова

67 на 100 от младежите не работят, не учат, не повишават квалификацията си

По-голямата част от младите не правят нищо - не работят, не учат, не търсят възможности за подобряване на квалификацията си. Това се отнася за 67 процента от хората на възраст между 15 и 29 години. Това показват данни на Министерството на младежта и спорта, представени от заместник-министъра на спорта Калин Каменовм цитиран от "Дарик".

33 на 100 от участвалите в проучването трудно свързват двата края, а 29 процента искат да емигрират. 60 процента от безработните младежи са роми, но проблеми имат и младите хора от малките населени места.

„От близо 1500 анкетирани 77% не смятат да изкарват допълнителни курсове и да добиват нови умения в своето свободно време. 63% не спортуват и не смятат и да спортуват, 69% от тях не четат", казва Каменов. Въпреки че толкова висок процент от анкетираните трудно се справят финансово, половината от тях не работят, 75 процента не се интересуват от политика, а едва 28% ще гласуват на предстоящите избори.

Да продадат гласа си са съгласни 10% от анкетираните.

От министерството призовават младежките центрове на територията на страната да бъдат по-активни в помощта към младите за намирането на работа. Според зам.-министъра, въпреки че има много възможности за работа, в много случай те не стигат до онези, които имат нужда за работа.

„Говорим за конкретно населено място, където има голям брой безработни хора, които не са мотивирани, нямат желание, загубили са стимул да търсят работа. Чакат някой да им помогне, тогава ние отиваме при тях и им помагаме", каза Каменов.

Проверки на Министерството на младежта и спорта показват още, че много от неправителствените организации, които усвояват европейски средства за провеждане на информационни кампании и консултации, не стигат до целевите групи и често не водят до конкретни резултати. За такива дейности са отпуснати 1,4 милиона лева. Все по-често се появяват и организации, които печелят проекти, свързани с прилагането на младежките политики, но впоследствие се оказва, че не развиват дейността, за която са били финансирани.

Oще: безработица  гласуване  заетост  заместник-министър на спорта  калин каменов  министерство на младежта и спорта  младежи  младежки организации  млади хора  неправителствени организации  работа  работни места  студенти  ученици  финанси 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

2 The Seeker | 06.02.201521:16

Зависи от сферата - в ИТ най-добре си работят младежите до 29 г.
Вярно е, че голяма процент са роми и резултата е сопойлнат.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

1 Galina Aleksandrova | 06.02.201519:38

Ах, вашта...
Ето реалност от малко населено място.
Първо, 15-годишен няма как да работи, Законът не му позволява достатъчно... как беше, гъвкавост! Каква модерна дума. Та, работодателите не искат да си слагат таралеж в гащите, наемайки непълнолетен. Та, 15-19 учат. 19, защото тръгват на 7 години, смятайте си сами. Вярвам, че имате 1ви клас. След това лирично отклонение, да минем по същество.

'33 на 100 от участвалите в проучването трудно свързват двата края' - да, защото взимат минималната заплата от 275 лв. Ако имат късмет и няма начислени липси и брак, разбира се.
'29 процента искат да емигрират' - довършете изречението, де! Искат да емигрират, но нямат пари да отидат дори до областния град да потърсят работа.
'60 процента от безработните младежи са роми' - и защо са роми? Иначе аспекта, който разглежда статията, дори не е за коментиране - ромите не познават часовника, не могат да четат, пишат и сметачните им умения изфирясват, когато не става дума за банкноти. Не стават за работа просто, нека си го кажем направо.
'проблеми имат и младите хора от малките населени места' - че то останаха ли млади хора в тях?

'77% не смятат да изкарват допълнителни курсове и да добиват нови умения в своето свободно време' - чеки ся, нали 2/3 от тях не работят. Значи свободното им време е 100% от времето. Явно проблемът е другаде. Къде ли? А, да! Курсовете почват от 200 кинта месечно, и ползата от тях е никаква.
'63% не спортуват и не смятат и да спортуват' - тука нямам за какво да се заям, щастливци. Аз спортувам - клекове и коремни вечер.
'69% от тях не четат' - крушата не пада по-далеч от дървото. Да не казвам какво съм срещала, писано от 'грамотни висшисти' около 50така, че някой ще се разпознае.
'75 процента не се интересуват от политика, а едва 28% ще гласуват на предстоящите избори' - а трябва ли? Какво ще получат, когато гласуват, нови работни места ли, или помощи за безработни младежи. Само такива помощи си нямаме в България. Защо политиката не се интересува от младежите?
'Да продадат гласа си са съгласни 10% от анкетираните' - и аз бих го продала, ако има кой да ми го купи, но не съм от малцинствата, които не могат да четат.

'От министерството призовават младежките центрове на територията на страната да бъдат по-активни в помощта към младите за намирането на работа. Според зам.-министъра, въпреки че има много възможности за работа, в много случай те не стигат до онези, които имат нужда за работа.' - зам.-министърът може да си мисли много неща, но работа няма. Зам.-министърът да вземе да провери търговския регистър, колко от фирмите, отворени последните , не - 10 години, все още функционират. Младежките центрове никак не съм убедена, че ще помогнат на някого да си намери работа, освен на собствените си членове.

'голям брой безработни хора, които не са мотивирани, нямат желание, загубили са стимул да търсят работа' - предвид целия ми горен коментар, който е от личен опит и наблюдения, и контакти с такива младежи, според вас кой нормален човек ще има стимул? И за какво? Да търси работно място, което реално не съществува? Моля ви се!

Искам да помоля всеки, който прочете тази статия и моя коментар, да се огледа и да ми каже къде вижда да работят хората до 29 години. Аз не виждам наети млади хора на хубави длъжности за срок, по-дълъг от поредната програма за временно наемане. Дали са добре платени със законово установеното минимално заплащане, което никой работодател не променя - мисля, че въпросът е риторичен.

Акълията, който се е загрижил за младежката безработица, може да си навре грижата там, де слънце не огрява.
   

оценка

+6 -1

Най-коментирани