Журналисти в БНР искат оставката на Радослав Янкулов | webcafe.bg
newscafe

Журналисти в БНР искат оставката на Радослав Янкулов

Webcafe.bg
13.05.2015, 15:17 (обновена 13.05.2015, 15:24)
БНР - протест

Според журналистите има систематично неизпълнение на концепцията, с която Янкулов е спечелил поста си.

Журналистите в БНР инициираха подписка с искане за оставка на генералния директор Радослав Янкулов. Част от работещите в програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" посочват в декларация, разпространена днес на поредния протест на журналисти пред сградата на БНР, че има систематично неизпълнение на концепцията, с която Янкулов е спечелил поста си.

Изискването за съкращение на разходите за персонал през 2015 г. беше първото голямо предизвикателство пред ръководството на БНР и ние твърдим, че то се провали, се отбелязва още в декларацията. Журналистите настояват и за оставката на членовете на Управителния съвет на БНР, за независима експертна оценка на системата на управление на БНР, както и съкращаването на разходите да се обвърже с реална реформа в институцията.

В декларацията се отбелязва, че след вчерашното Общо събрание на радиото, всички възможности за конструктивен диалог са изчерпани.

"Не съм видял нито самата подписка, нито декларацията, нито подписи под нея, затова не мога да коментирам", заяви за БТА Радослав Янкулов. Той посочи, че е готов да направи всяка промяна, която би довела до облекчаване на ситуацията, но не е получил конкретни предложения за това, нито пък анализите показват как да бъде осъществена.

Протестите в радиото започнаха след решението на ръководството да намали хонорарите между 40 и 50 процента за различните радиопрограми.

Три дни след началото на журналистическия протест в БНР срещу съкращаването на хонорарите с между 40 и 50%, в коридорите на радиото бяха разлепени "контра-лозунги". Водещата на "Клубът на журналистите" по програма "Христо Ботев" Ирен Филева публикува снимки на четири плаката с надписи "По-добре с малка заплата в ГОЛЯМО РАДИО, отколкото без заплата на борсата..."; "Не всичко е пари, ПРИЯТЕЛИ! БНР е 100% КАУЗА" и др., разлепени по етажите на Националното радио.

 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани