...а в Перник вече бият жените си | webcafe.bg
newscafe

...а в Перник вече бият жените си

Webcafe.bg
21.12.2015, 15:49 (обновена 21.12.2015, 16:02)
домашно насилие, насилие, побой

Снимка: © Getty Images

Според 5 на 100 от хората в България е в реда на нещата мъжът да удари шамар на жената

„Още ли не си сложила ракията? В Перник вече бият жените си" е популярна шега, с която в България се дефинира „ракиено време".

Шамарите са древен подход за разрешаване на всички спорове и според мнозина това продължава да е валидно.

Според 5 на 100 от хората в България е в реда на нещата мъжът да удари шамар на жената, показва изследване на „Галъп интернешънъл". Това са близо 300 000 души, като далеч не всички, които оправдават насилието, си признават.

Въобще отношението към насилието е едно, когато става дума за анкети по телефона, макар и анонимни, друго - на маса с приятели.

Според международен доклад от 2014 година една на всеки три жени е Европа е била подложена на насилие - сексуално или физическо. Според този доклад подложени на насилие са били 28 на 100 от жените, навършили 15, и страната ни се нарежда далеч след западноевропейските държави: в Дания процентът е най-висок - 52%, следвана от Финландия с 47%. Никой не може да каже обаче колко са случаите у нас, които остават скрити.

Въпреки това „Галъп" отчита, че стереотипното мислене по отношение на мъжете и жените постепенно се преодолява. 74 на сто от хората смятат, че трябва да има повече жени в политиката.

Същевременно 31 процента от хората са съгласни, че мъжете са по-добри професионалисти от жените. Близо половината са на мнение, че „мъжът трябва да печели пари, а жената да се грижи за дома и семейството".

Разделени поравно са българите и спрямо твърдението, че жените у нас разчитат повече на външността си, отколкото на професионализма си.

Що се отнася до работната сфера, красноречиви са отговорите на въпроса за кого е по-лесно да получи по-висока заплата за една и съща работа: 50% казват „еднакво е за двата пола", 39% казват „за мъжа", а само 8% - за жената.

И мъже, и жени обаче са единодушни пред провокативния въпрос: мъж или жена е първата им асоциация, когато става дума за корупция. По две трети и в двата пола казват, че когато мислят за корумпирани хора, първо се сещат за мъж. По една четвърт отговарят „и двете".

Мъже и жени нямат различия и по още нещо тревожно: твърдението, че майките с деца у нас по-трудно си намират работа. С него се съгласяват почти единодушно и мъжете, и жените.

Според резултатите от изследването на „Галъп интернешънъл" „мъжкото" предимство продължава да е факт, макар че с новите поколения то започва лека-полека да се превъзмогва.

Патриархалната традиция продължава да е в сила, но не се наблюдават крайности. Например, все още 19 на сто от българите са съгласни с твърдението, че „жената трябва да се подчинява на мъжа", но 78% не са. Очаквано, по-младите са по-малко склонни да се съгласят, за разлика от по-възрастните - социализирани в други ценности и разбирания.

Част от инерцията на миналото остава, но стереотипното мислене постепенно се преодолява. В същото време случаите на дискриминация към жените по различни показатели показват, че съществува „скрит" проблем, който чака своето решаване.

Oще: галъп  дискриминаия  домашно насилие  европа  жени  насилие  насилие над жени  полова дискриминация  равенство  равенство между половете  стереотип  стереотипи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 22.12.201516:58

Аз пък защо ли никога не съм го чувал този израз? А и ракия не пия.
Сигурно живея в някоя друга България.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани