Жива верига спря нов строеж в "Младост" | webcafe.bg
newscafe

Жива верига спря нов строеж в "Младост"

Webcafe
16.11.2016, 08:00 (обновена 16.11.2016, 08:06)
блок 70 младост

Снимка: © Google Maps

Тази градина е частна собственост - и би трябвало върху нея да поникне нов блок в Младост 1

Само три дни след избора на новия кмет на "Младост" - пореден протест на гражданите от квартала срещу опит за застрояване на зелена площ.

Жителите разказаха пред бТВ, че във вторник вечер са дошли строители и са заградили с огради единствения незастроен терен около блок 70 в "Младост" 1, за да изградят нов блок.

Хората са останали на улицата през нощта, за да не допуснат багерите да започнат да разкопават градината.

Адвокат Явор Панчев, който представлява инвеститора, твърди, че фирмата има всички разрешителни за започване на строителни дейности - включително валидно разрешение за строеж, издадено от главния архитект на София през юли 2016 г., както и протокол за откриване на строителна площадка.

По думите му, на този терен никога не се е предвиждала зона за озеленяване както по стария, така и по новия градоустройствен план, а площадката е предназначена само за жилищно строителство.

Панчев коментира, че и Столична община, и район "Младост" обвиняват собственика на терена в "провокация".

Протестиращите жители на квартала твърдят, че не са поканени при обсъжданията на новия устройствен план на квартала, както и че инвеститорът е подвел обществеността - на оградите на строежа не са показани снимки на бъдещия блок, а само на една детска площадка.

"Ако Столична община няма средства, ние бихме могли да направим инициатива, за да помогнем да се построи такава площадка", казаха жителите от съседните блокове, които настояват за запазване на междублоковото пространство.

Новият кмет на "Младост" Десислава Иванчева обяви, че ще се търси решение със строителната фирма. По думите й - най-големият проблем е, че гражданите не се уведомяват какво се случва.

"Ще търся баланс между строителите и жителите за разрешителните, които аз ще издавам. Но трябва Столична община да обясни за разрешителните, които те са издавали", каза тя.

В момента общината извършва проверка на всички спорни строежи в квартал "Младост", след като недоволството на местните хора доведе до свалянето на стария районен кмет от ГЕРБ.

 

 

Oще: багери  блок  детска площадка  инвеститор  младост 1  парк  презастрояване  столична община 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

10 Dear Ivan | 16.11.201620:42

Ти му обясняваш, че си му давал от твойто, защото имаш много, за да не е беден и да не се чувства зле, а той ти казва, че си глупав. Много лесно се оправя тази работа. Всеки път, когато някой такъв си отвори устата, все едно за какво, като го нариташ едно хубаво и го изгониш да ходи от където е дошъл, следващия път ще знае кой какъв е. И на другите ще каже.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

9 Dear Ivan | 16.11.201617:42

Забелязал съм, че най-простите напират да определят кой е умен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2014, 21:47

8 boian | 16.11.201617:32

Май ще излезе вярна приказката, че
когато Господ раздавал акъл, за шопите не стигнало.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

7 Dear Ivan | 16.11.201612:51

Какво да ви кажа. Истинските стари жители на София и техните деца са шопски селяни, окачествени от младите келемета сега като селяндури. Но младите келемета сега са селяндурите, а не шопските селяни. От градския селяндур по-голям боклук няма. Шопският селянин знае и какво е поле, и какво е планина, и какво е природа, и какво е нива, и какво е градина, и какво е къща, и какво е двор, и какво е хубав живот при тези изброени условия. И какво е труд знае. А съвременният градски селяндур знае само да писка.

А за селяните... Елин Пелин е селянин, Йордан Йовков е селянин, Чудомир е селянин, има още много селяни, потърсете ги. А, и Дора Габе е селянка. Баща й, селянин, е прототипът на бащата на Нона от "Чифликът край границата", а тя е прототипът на Нона. Такива като бащата на Нона, както са селяни, биха гледали на сегашните градски селяндури като на нещо по-лошо от слуга, от роб. Само дето тези хора на никой човек не гледат така. Така гледат само градските селяндури.

И аз съм потомък на шопски селяни. Прадядо ми например е подарил на жителите на квартала мястото на ъгъла на Опълченска и Пиротска за черква, някъде около 20 декара или колко там, и им е дал и пари за самата черква. Те искали черква, но нямали нито място, нито пари, а пък той не бил много доволен от нивата си, защото кучетата му опикавали царевицата. Сега там е черквата "Св. Никола" с градината около нея. Още по-преди сме продали още по-голямо място, това, където сега е езерото "Ариана". Било е егрек за овцете. Един ден, който явно е бил 19 февруари, пра-прадядо ми взел сина си да отидат да видят в какво състояние е мястото, защото наближава пролет и трябва да заведат овцете там за лятото. Стигнали, пра-прадядо ми посочил на малкия си син през равното към бесилката, на която Левски още висял, и му казал: "Виждаш ли онзи човек, който виси там. Това е най-големият българин. Вчера го обесиха."

Шопски селяндури, какво да ги правиш. Сигурно затова са знаели какво е природа и не са знаели как да се окопаят в железа, бетон, алуминий, никел и стъкло.

И сега се препираме за 40 декара на едно място, 30 на друго. Аз съм си харесал едни 20 с река и върби. А вие пискайте за частната собственост и забучете там върху жалките неколкостотин метра още един бетонов пъздер. Понеже не сте шопски селяндури, а сте високоцивилизовани граждани.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 17.09.2011, 15:49

6 Klient | 16.11.201612:14

Господа коментиращи и протестиращи я помислете малко ! Тези протестиращи виждали ли са документ, скица, на който имота да е парк или градинка общинска/държавна собственост ?
Ако това е частен имот как и по какъв начин чужди хора ще имат право да се разпореждат в него ? Във вашия собствен имот, ще ви казват какво да правите и неправите ? Ами ако толкова искат да се разпореждат да го платят на собственика и да правят каквото си искат после !!! Това, че имота не е заграден и спрян достъпа до него не означава, че е освободен за всеобщо ползване ! Май хората се самозабравят и вместо да насочат гнева си от грозната действителност в която живеят в правилната посока те тръгват на между съседски войни.
Луда работа.
Пази боже България.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 29.11.2014, 21:47

5 boian | 16.11.201611:31

Добре бе,
да го веба.
В тая държава има ли нещо наречено "неприкосновеност на частната собственост" или не?

Ако са спазени всички изисквания, на какво основание се протестира?
Защото на някого не му харесва?
Ами не е достатъчно.

Това ли е зеланата площ - гола поляна.
Баси !
На тая поляна ли играят децата им?
Да бе, разбира се.
Значи , въпросът не е да си "играят децата", а да има по-малко блокове в квартала.
И на Вуте да му е зле.

И разбира се,
Кадиев да захлеби и той малко , че напоследък , извън БСП-то , май няма кинти.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 11.11.2016, 11:19

4 Ивайло Соколов.10205696311127073 | 16.11.201611:27

Баба ти не е била шопски селяндур? И е имала нотариален акт, който ти си запазил? Глупости. Ясно е как се снабдяваха всички селяндури с нотариални актове през 90-те. Със свидетелски показания, заверени нотариално. Общината да ти даде една картофена нива като на баба ти в радиус от 5 километра и се върни към корените си.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.09.2010, 16:34

3 Кристина Котева | 16.11.201611:18

Да. Тук собсвеникът е прав. Мястото си е негово. Него примерно, че кварталът е станал на бетонен оазис и унищоването на последните зелени площи, не го интересуват - човекът иска блок, щото за какво трябва да има зелени площи, а? За да има къде са си играят децата, за да е по приличен квартала, за да е по чист въздуха...ама собсвеникът това не го интригува, защото докато другите живеят "като плъхове от къде ли не в мизерните си панелки", той е затворен в мизерния си мозък, където най важното е да се натъпчеш с пари. Това какви ще са последствията и че един ден ще му излезне през носа, него какво го интересува? А да, и блокът, нали знаеш, че му мина времето? Знаеш ли на времето и за какви пари щеше да го продадеш, а сега...знаеш, знам аз. Също така искрено пожелавам на собственика, блокът най малкото да падне и някой други неуспехи свързани с живота му в бъдеще. И престанете да оправдавате неадекватното поведение на такива собственици и общината - най малкото, което можете, дори и да не сте пряко засегнати е, да идете на въпросната полянка и поне веднъж в живота си да реагирате адекватно и да не допуснете да си правят каквото си искат, защото някой е лапнал повече от колкото е трябвало.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

2 Шрайка | 16.11.201609:17

Протестът е обречен на провал. Не виждам как местните жители (домъкнати от къде ли не от омразните комуняги, върху дядовата ми земя) могат да се преборят. Нали се сещате?

- Неприкосновеност на частната собственост - картофената нива на баба ми става на едно малко блокче с 5 входа и вие ми пречите да се разпореждам със собствеността си;
- Минало обществено обсъждане - бяха разлепени обяви на таблото в общината, ако не сте го видяли, ваш си проблем!
- Влязъл в сила ПУП - спазени са всички законови отстояния, я каква голяма поляна е!
- Спазване на законните - имам всички изискващи се съгласувания и разрешителни, получих необходимите подписи и то срещу солидни "възнаграждения" на отговорните управници;

Така че, айде ако обичате се омитайте в панелните си коптори и си тряйте, нямате думата!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

1 partci | 16.11.201608:26

Само така!
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани