1/3 от лекарите получават финансова помощ от фармацевтични компании | webcafe.bg
newscafe

1/3 от лекарите получават финансова помощ от фармацевтични компании

Webcafe
29.06.2016, 08:38 (обновена 29.06.2016, 12:06)
Лекари

21 млн. лв. са получили лекарии здравни организации за конгреси и симпозиуми

Общо 21 млн. лв. са получили лекари и здравни организации у нас през 2015 г. за посещаване на конгреси и симпозиуми, съобщава в. „Сега", позовавайки се на предварителните данни на Асоциацията на научноизследователските производители в България. Подобна информация ще бъде обявена за първи път у нас.

Парите са за подпомагане или организиране на научно-образователни събития, за регистрационни такси, лекторски хонорари, пътни и престой. 14 млн. лв. са платени на лекари, а 7 млн. лв. - на здравни организации - различни обединения по специалности, асоциации и съюзи на лекари, болници и т.н.

Отделно иновативните компании са инвестирали 150 млн. лв. в клинични изпитвания и научни изследвания у нас, за които участващите медици също получават заплащане.

"60% от медиците, пътували или получили хонорари от фирмите, са дали съгласие за оповестяване на сътрудничеството им с компаниите", съобщиха от асоциацията, което според изпълнителния й директор Деян Денев е много добър показател за инициативата. Тя се провежда в цяла Европа и е част от Кодекса за оповестяване на компаниите.

"Съдейки по данните от Европа, вероятно около 1/3 от медиците у нас, т.е. около 10 000 души, получават някакво спонсорство от компаниите от нашата асоциация", допълни Денев. Според него инвестициите в научни събития у нас не са по-високи, отколкото в Европа.

От години се смята, че воденето на лекари по конгреси по цял свят е прекалено агресивен маркетинг и граничи с корупция. "Всяка година иновативните компании създават 2-3 качествено нови лекарства, които помагат за спасяването на живота на пациенти. За последните години в Европа пада смъртността от рак и хронични болести. Това няма как да е възможно, ако индустрията не взаимодейства с лекарите - както да се ползват познанията им за болестите, така и медиците да получават информация за медикаментите, така че пациентът да получи най-подходящото за него лекарство", е мотивът на компаниите да организират и плащат за научни събития. "Зад посещаването на конгреси не стои комерсиализъм, а желание за високо качество", подкрепи практиката и председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев.

Очаква се от догодина и генеричните производители да имат подобен кодекс за оповестяване.

Oще: асоциацията на научноизследователските производители в българия  клинични изпитвания  корупция  лекари  лекарства  медицина  научни изследвания  пари  производители на лекарства  фармацевтични компании  финансова помощ 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 29.06.201610:21

Каква помоще бе, сложете кавички, това е подкуп, рушвет, КОРУПЦИЯ, фармамафията КОРУМПИРА лекарите, 1/3 от лекарите са КОРУМПИРАНИ!

Според JAMA - списанието на американската медицинска асоциация, третата по значимост причина за смърт в САЩ е лечението на джипитата, от как здравната система у нас бе американизирана, така е и у нас, а може би и по-зле.

Алчните доктори ни убиват, в момента се вихри скандал с подкупни доктори от спешата помощ, карат спешните пациенти не в най-близките, а в тези които им плащат пари клиники.

Шефът им казва, нямате доказателства! Е, като няма доказателства, по-леко ли им става на пострадалите и убитите от лекарската алчност?!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани