Кой е героят на децата? | webcafe.bg
newscafe

Кой е героят на децата?

Webcafe.bg
18.05.2016, 17:11 (обновена 18.05.2016, 17:21)
награди "златна ябълка" на национална мрежа за децата

Наградите "Златна ябълка" ще бъдат раздадени за шести път

Национална мрежа за децата за шеста поредна година раздава награда „Златна ябълка" за принос към благосъстоянието на децата. Церемонията по връчването на отличията ще се състои в навечерието на Деня на детето - на 31 май 2016 г., вторник, от 15,30 ч. в Централния военен клуб, бул. „Цар Освободител" № 7.

Отличията са признание и знак на почит към усилията, вложени от различни хора, организации и институции за подобряването на живота и благосъстоянието на децата в България. Тази година церемонията има 10 категории, посветени на 10-ия юбилей на Национална мрежа за децата: „Герой на децата", „Училище", „Болница", „Община", „Журналист", „Благотворител", „Вдъхновител", „Кампания или социална иновация", „Награда за цялостен принос" и „Специална награда".

Тази година са номинирани общо 40 кандидати. В категорията „Герой на децата" има 16 номинации. Това е най-авторитетното признание за ангажираност с живота и благосъстоянието на децата у нас. Категорията „Герой на децата" е отворена за номинации от всеки български гражданин, а гласуването за избор на победителя се осъществява също от широката публика на сайта на наградите „Златна ябълка" - http://www.1june.nmd.bg/

За „Герой на децата" се номинират личности, повлияли положително върху живота на децата в областите на здравеопазването, образованието, възпитанието или правосъдието. Това може да е човек, чиито идеи, инициативи и работа, са променили мисленето и средата, така че децата да получават повече внимание, подкрепа и възможности за развитие.

Наградата на Национална мрежа за децата цели да привлече заслужено обществено признание към обикновени личности, които проявяват гражданска активност в някоя от горепосочените области. Победители в тази категория през годините са били: Майките на децата с увреждания за ежедневния героизъм, който проявяват, за да се грижат за децата си (2015 г.); Екипът на 40 СОУ "Луи Пастьор" в София за това, че успя да спаси едно умиращо училище (2014 г.); Дарин Маджаров - създател на сайта Уча.се (2013 г.) и Илияна Кълева - лекар-педиатър от „Бърза помощ", осиновила четири деца (2012 г.).

Победителите в категориите „Училище", „Болница", „Община", „Журналист", „Благотворител", „Вдъхновител" и „Кампания или социална иновация" се избират от жури в състав: Боян Захариев, Програмен директор в „Отворено общество"; д-р Маша Гавраилова, здравен експерт; Елена Атанасова, УНИЦЕФ България; Мария Черешева, Асоциация на европейските журналисти; Росица Димитрова, Национална сдружение на общините в Република България; Илияна Захариева, директор Корпоративни комуникации в Мтел, които тази година подкрепиха награди „Златна ябълка"; Виктория Крънева - представител на Младежка мрежа „Мегафон", която представлява мнението на децата и младите хора след предварителна консултация с членовете на „Мегафон". Двете специални награди се гласуват от Управителния съвет на Национална мрежа за децата.

Статуетките на наградите тази година са изработени от ученици от Националната гимназия по приложни изкуства „Свети Лука" в София. Те са дело на ученици от различни специалности и са изработени от различни материали - дърво, стъкло и текстил.

Oще: благосъстояние на децата  благотворител  вдъхновител  детство  деца  златна ябълка  национална мрежа за децата  неправителствена организация  социална иновация  специална награда  училище 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани