ДНСК откри редица нарушения в парк "Леденика" | webcafe.bg
newscafe

ДНСК откри редица нарушения в парк "Леденика"

Webcafe.bg
17.06.2015, 18:15 (обновена 17.06.2015, 18:26)
Пещерата Леденика, бутафорен атракцион

Снимка: © МРР

Атракционът е реализиран по проект „Развитие на устойчив туризъм" в община Враца

ДНСК извърши проверка на строежа в парк "Леденика" в периода 10-11 юни 2015 г., съобщиха от МРРБ. Атракционът е реализиран по проект "Развитие на устойчив туризъм" в община Враца. и е финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013г. в размер на над 5 млн.лв. Бенефициент на проекта и възложител на строително-монтажните дейности е община Враца.

При проверката са установени редица недостатъци и нарушения. За спортно развлекателен модул „Мама, татко и ние" (включително изпълнените 4 стоманобетонови фундамента под опорните елементи на въжената линия и под алпийската стена за катерене) и за „Приказна алея" и детската площадка към подобект "Реконструкция на архитектурен елемент "Амфитеатър" не са представени одобрени проекти. Местоположението им е видно само от чертеж.

Освен това не са изпълнени изискванията за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. Не е наличен доклад и/или сертификат за контрол от лицензирано лице, удостоверяващ безопасността на спортно - развлекателен модул „Мама, татко и ние", както и на детската площадка.

Заповедите за допълване на разрешението за строеж са издадени след реалното изпълнение на строително - монтажните работи. С издаването на удостоверение за въвеждане в експлоатация от главния архитект на община Враца са нарушени разпоредби за безопасност. Архитектът ще бъде глобен, съобщиха от МРРБ.

Следва да се има предвид, че въпреки издаденото удостоверение за въвеждане в експлоатация подобект "Мама, татко и ние" не следва да се ползва, предвид липсата на сертификат. За подобект "Амфитеатър и приказна алея" и подобект "Ледениче" не е издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация от главния архитект на община Враца и разпоредбите на ЗУТ забраняват тяхното използване.

Наскоро Министерството на регионалното развитие и благоустройството възрази срещу намерението на община Враца за официално откриване на парк "Леденика". От ведомството поясниха, че обектът е в лошо физическо състояние, а проектът е проблемен и заради обществени поръчки за възлагане на дейностите, за които са регистрирани 6 сигнала за нередност.

Oще: враца  доклад  леденика  мррб  нарушения  нередности  парк 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани