Скала на Сковил - от повелителя на лютите чушки | webcafe.bg
newscafe

Скала на Сковил - от повелителя на лютите чушки

Webcafe.bg
22.01.2016, 09:41 (обновена 22.01.2016, 12:21)
Скала на Сковил

Снимка: © Google

151 г. от рождението на Уилбър Сковил

Твърди се, че лютите чушки помагат при диети за отслабване, помагат за забързването на метаболизма и за облекчаването на болки.

Но преди Уилбър Сковил никой не е имал възможност да прецени колко люти са всъщност лютите чушки.

Сковил е американски химик, роден на 22 януари 1865 г., който разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни сортове чушки - по-точно съдържащото се в тях количество капсаицин.

На 151-вата годишнина от рождението на Сковил Google предизвиква всички да участват в експеримента за "охлаждане" на лютите чушки.

При кликване с мишката на правилната точка от скалата на Сковил можете да "изстрелвате" топки сладолед по опасно лютата чушка, за да я неутрализирате.

Колкото по-висок е потенциалът й да отвори дупка в стомаха ви, толкова по-трудно е да я спрете.

Капсаицинът е активната съставка, която придава специфичния вкус на лютите чушки. Скалата на Сковил започва от чушката "камба" с 0 сковила, и завършва с 16 милиона сковила, които представляват чистата проба капсаицин.

Най-лютите чушки като Carolina Reaper или Trinidad Moruga могат да достигнат до 2 млн. сковила - при това тези сортове бяха открити само преди няколко години.

Oще: google  google doodle  годишнина  гугъл дудъл  игра на google  история  кои са най-лютите чушки  кой е уилбър сковил  люти чушки  опасни люти чушки  ползи и вреди от лютите чушки  скала на сковил  скалата на сковил  сладолед  уилбър сковил  химия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-четени в webcafe.bg

Цветан Цветанов в народна носия с калпак
Оня, дето не го трият
"Булгар! Булгар!"
Наргиле
Общество
Убиец на 15

Най-коментирани