Приеха на първо четене чиповете в личните карти | webcafe.bg
newscafe

Приеха на първо четене чиповете в личните карти

Webcafe
22.06.2016, 17:05 (обновена 22.06.2016, 17:33)
лични карти

Новите лични карти ще влязат поетапно от 2018 г., а цената за издаване ще остане същата

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за българските лични документи, с които се въвежда чип в личните карти.

С приетите промени се създава възможност в личните карти да има информация за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис.

Промените обеч не задължават гражданите да сменят личните си карти - предвижда се вграждането на чипа да стане поетапно при изтичане на настоящите лични карти, а цената да остане същата.

Законът ще влезе в сила от 1 януари 2018 г., когато МВР ще има техническата възможност за издаване на лични документи с електронен носител.

Гражданите ще имат възможност да контролират каква информация се записва на електронните носители в личните им карти, пише в мотивите към законопроекта.

Предвидена е възможност на електронния носител на информация в личната карта да се записват и биометричните данни на лицето в отделен защитен сегмент на носителя, ако в заявлението за издаване гражданинът е заявил желание за това.

С новите текстове се урежда и начинът за вграждане на електронен чип в международните паспорти.

Народното събрание отхвърли законопроекта на ДПС, с който се предлагаше по изключение българските граждани да могат да подават заявления за издаване на документи за самоличност и без обявен постоянен адрес в общината, в която са били регистрирани през последните пет години.

Oще: в сила  гласуване  документи  електронен подпис  електронна идентичност  закон  лична карта  лични карти  чип  чипове 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани