Античният музей при Ларгото - на финалната права | webcafe.bg
newscafe

Античният музей при Ларгото - на финалната права

Webcafe.bg
08.04.2015, 14:02 (обновена 08.04.2015, 15:00)

1 от 4 снимки Назад Напред

ларго

Снимка: © В.Е.

Руините при Ларгото трябваше спешно да бъдат опаковани, за да не се разрушат през зимата

Античният археологически комплекс при Ларгото ще бъде завършен през септември или октомври, съобщи министър на културата Вежди Рашидов. Разкопките на стара Сердика, под които има и античен пласт, започнаха покрай строежа на метрото, но в последните две години бяха изоставени, а теренът застрашително буреняса, което наложи спешна намеса.

Рашидов съобщи, че ще бъдат реставрирани 2 улици, църква и хан в античният комплекс "Сердика", чиято площ ще е общо 8000 км. в. Това е уникален по вид и големина обект у нас - с подземна и наземна част, разположен между пл. "Независимост" и бул. "Мария Луиза".

Проектът се изпълнява с финансиране от ОП "Регионално развитие" - 13.4 млн. лв, спечелени в първия мандат на ГЕРБ, когато Рашидов обеща тълпи туристи и конкуренция на Рим. Днес бе подписан договорът за финалната част от проекта.

Комплексът включва две улици от Римския период /IV-VI век/, останки от резиденция, 7 жилищни сгради, както и красиви многоцветни мозайки. В зоната ще бъдат обособени също така места за музейно експониране на демонтираните при разкопките останки от църква и фрагмент от хан от Средновековието.

Ще бъдат обособени и зони за отдих с кафе-пунктове, арт пространства, галерии и книжарница, както и пунктове за административно-техническо управление на комплекса и информационен център за туристи.

"Това Ларго трябваше да бъде готово отдавна и софиянците трябваше да се разхождат вече тук. Имаше и готови пари. За съжаление трябва да бъда откровен - в предишния мандат никой не изготви процедура, за да може това нещо да се работи. Центърът на София се обви в найлони, а преди това работеха археолози", заяви Рашидов.

По план до края на 2013 г. историческите пластове на София, събрани на едно място под земята - от Античността до Възраждането, трябваше да се свържат с новия площад „Независимост" като общо пешеходно пространство.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи Ларгото като пример за непоследователност. "Смениха се 4 правителства и с всеки министър започвах да обяснявам отначало колко е важен този проект. Повече от 2 години процедурите не успяха да приключат", оплака се тя.

„Този обект беше "арестуван", а две години центърът на столицата стоеше парализиран. За щастие в края на септември началото на октомври, толкова е срокът - 200 дни, всички отново да бъдем тук, за да покажем една хубава София, допълни Рашидов.

Oще: античен пласт  антична сердика  археология  вежди рашидов  европейски съюз  история  йорданка фандъкова  ларго  ларгото  мария луиза  реставрация  сердика  църква света неделя 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани