Франкофони от всички страни, грижете се за планетата | webcafe.bg
newscafe

Франкофони от всички страни, грижете се за планетата

Webcafe.bg
12.03.2015, 12:29 (обновена 12.03.2015, 12:45)
Мъж във Франция

Денят на Франкофонията ще бъде посветен на грижата на планетата

Всяка година на 20 март франкофоните от всички краища на света отбелязват Международния ден на Франкофонията. На тази дата 900 милиона мъже и жени, живеещи на пет континента, честват принадлежността си към една голяма общност, обединена от френския език, солидарността и споделянето на франкофонските ценности.

Тази година празникът ще премине под надслов „Милея за моята планета", като главен акцент ще бъде опазването на околната среда. По този повод генералният секретар на Франкофонията, г-жа Микаел Жан, отправя покана към франкофонската младеж да изрази гражданската си позиция по проблема, като ги призовава да обединят усилията си и да споделят новаторските си идеи, с които да помогнат на франкофонските страни да се справят с негативните последици от климатичните промени.

Текстът на апела на франкофонската младеж ще бъде връчен през септември на Генералния секретар на Франкофонията, за да го представи на 21-та Конференция на страните по Рамковата конвенция на Обединените нации по изменението на климата, която ще се състои от 30 ноември до 15 декември 2015 г.

Във връзка с празника ще се проведат и две пресконференции, на които ще бъдат представени и инициативите в рамките на предстоящия Международeн ден на Франкофонията: на 13 март от 12 часа в в сградата на РБСЦИЕ в румънската столица Букурещ и на 16 март от 11 ч. в сградата на ФРЕЦЦИЕ в София.

Oще: букурещ  българия  грижа за планетата  микаел жан  околна среда  румъния  устойчиво развитие  франкофони  франкофония  франция  французи  френска култура  френски език  френскоговорящи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани