Близо 1 милион жени в България са жертва на насилие | webcafe.bg
newscafe

Близо 1 милион жени в България са жертва на насилие

Webcafe.bg
14.05.2015, 15:33 (обновена 14.05.2015, 15:37)
Насилието над деца

Между 2 хиляди и 3 хиляди деца годишно са жертва на домашно насилие

Близо 1 милион българки са жертва на домашно насилие. Според данни на Агенцията на ЕС за основните права (FRA) за стотици жени у нас насилието е всекидневие.

Жертва на домашно насилие са и между 2 000 и 3 000 български деца годишно по данни на Национална мрежа за децата.

При поредния тежък случай на насилие над майка и дете се оказва, че координационният механзъм за взаимодействие при работа в случаи на деца, жертви или в риск от насилие, не работи ефективно.

Съгласно механизма, в случай че сигнал за насилие е приет от някой от органите за закрила Дирекция „Социално подпомагане"/Отдел за закрила на детето, Държавна агенция за закрила на детето или Министерство на вътрешните работи, той е длъжен да уведоми за това останалите незабавно до 1 час от регистриране на сигнала, включително по телефон и факс.

Сигналът се изпраща в Дирекция „Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето.

Той се проучва в рамките на 24 часа, след което отговорният социален работник свиква по телефон в най-кратък срок работна среща на мултидисциплинарен екип, който трябва да изработи план за действие.

Анализите на ДАЗД и АСП относно прилагането на Координационния механизъм показват, че само при приблизително една трета от случаите на насилие над деца е бил свикан координационният мултидисциплинарен екип.

Неправителствени организации за защита на децата и жертви на домашно насилие призовават да се постави акцент върху преследването след наложена ограничителна заповед по Закона за домашно насилие.

Според тях трябва всеки казус да бъде разглеждан индивидуално и да се търси отговорност не само от страна на пострадалите от домашно насилие родители, но да се чува и мнението на детето, което отказва контакт с родителя насилник.

Жертвите на домашно насилие в сравнение с други пострадали от същите по вид престъпления са в много по-уязвимо положение и много по застрашени от последващи посегателства с извършителя именно поради близостта си. Затова неправителствените организации искат България да ратифицира Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулската конвенция), приета през 2011 г.

Oще: дете  деца  домашно насилие  жени  закрила на детето  насилие  национална мрежа за децата 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани