Правителството получи тройка в грижата за децата | webcafe.bg
newscafe

Правителството получи тройка в грижата за децата

Webcafe.bg
15.04.2015, 15:52 (обновена 15.04.2015, 19:21)
Бележник 2015

Снимка: © НМД

Слаб напредък в грижата за децата през последната година

Оценката на държавата в грижата за децата през последната година слабо се е повишила през последната една година, отчитат от Национална мрежа за децата в Бележкик 2015. Средният успех на властта е 3.20, като най-висока е оценката е в сферата на образованието и грижите в ранна детска възраст. Там държавата е оценена с 4.29, докато миналогодишният успех в 2.86.

Увеличението се дължи основно на предприетите действия по отношение на ангажиментите за въвеждане на стандарти за ранно детско развитие и развиване на програми за предучилищно възпитание и подготовка.

Най-слаба е оценката по отношение на осиновяването, като процесът на осиновяване продължава да не е приоритет. Целта на Бележника е да се даде поглед на политиците и експертите в държавните институции по отношение на пътя, по който вървим в развитието на детските политики.

„Докладът „Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?" излиза за четвърта поредна година. Основните проблеми продължават да бъдат свързани с деинституционализация или заменяне на старите домове за деца с нови и модерни услуги.

Факт е, че има намаляване на броя на децата, отглеждани в домове, и увеличение на броя на децата, които се настаняват в центрове от семеен тип или в приемна грижа. В същото време, общият брой на децата във формална грижа е непроменен. Към края на 2014 г. децата, за които държавата се грижи, остават над 6 000.

От НМД обръщат внимание на 10 въпроса, които не присъстват в правителствените стратегии и планове, но са изключително важни за подобряването на живота на децата и семействата в България. Сред тях са създаването на детски омбудсман, разработване и приемане на цялостната семейна политика, подобряване на капацитета на системата за закрила на детето, гарантиране на безплатен достъп до предучилищно образование за всички деца, независимо от населеното място, в което живеят и от социалния им статус, приятелски настроена към майката и бебето здравна система, разработване и прилагане на единни стандарти за щадящо изслушване на деца и др.

Oще: бележник  бележник 2015  деца  народно събрание  национална мрежа за децата  нмд  правителство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.