В НДК наградиха млади виртуози | webcafe.bg
newscafe

Ясни са новите млади виртуози

Webcafe.bg
03.04.2016, 15:22 (обновена 03.04.2016, 16:03)

1 от 3 снимки Назад Напред

В НДК наградиха млади виртуози

Снимка: © Орлин Огнянов

Наградените бяха разделени в четири възрастови категории.

Лауреатите от конкурса „Млади Виртуози" бяха наградени в НДК, в официална церемония с гала концерт. В продължение на седмица Зали 8 и 9 на Двореца бяха център на класическата музика в България.

Престижното състезание се проведе от Организационния комитет на Международен конкурс „Млади виртуози", ръководен от директорката на НМУ "Любомир Пипков" - Милка Митева. От 2013 г. конкурсът е член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси - EMCY.

Наградените бяха разделени в четири възрастови категории.

В I група, където са събрани най-малките участници, Първа награда взе Райън Брадшоу, Втора награда заслужи Уна Милуш, а Трета награда си поделиха: Ивайло Василев, Марио-Виктор Лукачи и Ивайла Бранкова. Награда за поощрение получи Илинка Петрова. Техните плакети и грамоти бяха връчени от Михаил Тачев, главен секретар на Международна фондация "Св. св. Кирил и Методий".

Във II възрастова група наградите бяха връчени от Михаела Петрова, ръководител "Продуцентски център" в НДК, която приветства участниците в залата от името на директора на Двореца Мирослав Боршош. Наградените в групата са: Първа награда за Иракли Факадзе, Втора награда получи София Чернишкова, Трета награда за Мирослав Христов и Специална награда за поощрение получи Дамян Радев.

В III група Първа награда получи Емануил Иванов. Той заслужи и голямата награда "Откритие на конкурса". Втората награда отиде при Лора Маринова, а Трета награда си поделиха Анжела Тодорова и Георги Василев. Те получиха своите награди от Надя Захариева, програмен директор "Изкуства и култура" във Фондация "Америка за България".

В група IV, обединяваща най-големите участници до 24 години, наградите взеха - Първа награда за Асен Танчев и Трета награда за Лили Богданова. Втора награда в тази категория не се връчи.

В конкурса участваха млади изпълнители от цял свят.

Състезанието им предостави нови възможности да контактуват със свои колеги, да изследват и обменят оригинални идеи, да интерпретират класическа и съвременна музика, да представят своя талант пред големи музиканти, доказали себе си на големите световни музикални сцени.

"За нас беше изключително удоволствие! Изпитахме радостта и гордостта от начина, по който се проведе конкурса, от това колко бяха блестящи участниците и от това как журито оценяваше безпристрастно и с много любов всяко едно постижение", каза председателят на Организационния комитет Милка Митева.

Тя благодари на всички, взели участие и подкрепили поредното издание на форума. "За първа година конкурсът се провежда в НДК. Изключителна благодарност на директора на НДК Мирослав Боршош, който подкрепи инициативата и отвори за младите таланти Двореца на културата", каза още Милка Митева.

Oще: класическа музика  класическа музика в ндк  млади виртуози  ндк  пиано  цигулка 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани