Испания прихвана антиваксърство и възкреси дифтерията | webcafe.bg
newscafe

Антиваксърството възкреси дифтерията

Webcafe.bg, по Daily Beast
12.06.2015, 19:36 (обновена 14.06.2015, 08:06)
Ваксини в Испания

Снимка: © Getty Images

Три десетилетия след ликвидирането й, дифтерията отново върлува в Испания

Ето един интересен факт за дифтерията: когато все още е била разпространена болест през 70-те години, са я наричали "удушаващият ангел на децата". Ето един не толкова интересен факт: близо три десетилетия след ликвидирането й в Испания, тази болест се е завърнала.

Новият случай е на заболяло 6-годишно момче, чиито родители в момента гледат как то "се бори за живота си" в интензивно отделение на болница в Барселона. От диагностицирането му, осем други деца, които са били в контакт с него, са дали позитивни резултати на тестовете за бактерията, причиняваща болестта.

Защо болест с название, което изглежда сякаш извадено от Game Of Thrones, се е завърнала в толкова развита страна като Испания?

Просто казано: защото родителите на детето не са го ваксинирали срещу нея - решение, за което, разбираемо, те вече дълбоко съжаляват. Признаващи, че са били повлияни от антиваксинационното движение в САЩ, двамата според медиите са "съсипани" и се чувстват "измамени" от антиваксърите.

До момента нито едно от осемте заразени деца не се е разболяло. Това може и да се дължи на факта, че всички те са били ваксинирани срещу дифтерия. (Все пак им се дават антибиотици и биват държани в изолатор, за да се предотврати развиването и допълнителното разпространение на болестта, което е напълно резонна стъпка).

Няма ваксини, които да са напълно ефективни при всички

Инцидентът беше посрещнат с шок в Испания, където липсата на лекарства за лечение на дифтерия е заставила властите да поискат такива от Русия. Сега с осем заразени деца в изолатора, нарастват въпросите колко хора са се поддали на антиваксърската вълна в Испания, където по-голямата част от населението има достъп до безплатни ваксини.

Както е при много предотвратими с ваксини заболявания, повечето лекари никога не са виждали реален случай на дифтерия в кариерата си. Те научават характерните й симптоми - треска, силни болки в гърлото и дебела "псевдомембрана", която покрива въздухопровода и причинява кървене при опити за премахването й.

Благодарение на програмата за имунизация срещу дифтерията, тази болест е невероятно рядка в САЩ.

Последният регистриран случай е бил през 2003 г., с по-възрастен (неваксиниран) мъж, който се е разболял от дифтерия при пътуване до Хаити и впоследствие е починал.

Болестта обаче все още продължава да убива хиляди хора по цял свят

Индия може и да е на другия край на света, но доста жители на тази държава пътуват. Там бяха регистрирани над 2500 случая на дифтерия през 2012 г. Единственото инфекциозно заболяване, премахнато напълно от Земята чрез ваксинации, е едрата шарка. Дори рубеолата, която наскоро бе обявена за елиминирана в Западното полукълбо, все още би могла да бъде "внесена" от други места по света.

Възможно ли е лекар в спешното отделение да предположи наличие на дифтерия у пациент с болки в гърлото и треска? Шансовете за това не са особено големи - ето защо статия в издание за съдебна патология информира патолозите, че диагнозите на тази болест в Западния свят е възможно да бъдат регистрирани едва при аутопсия.

Фактът, че авторът се налага да информира читателите на изданието да следят за подобни симптоми заради откази от имунизация, които може да причинят нови случаи, е колкото ужасен, толкова и абсурден.

Няма смисъл да порицаваме родителите на детето в Испания.

Не можем да си представим какво чувство за вина и съжаление изпитват в момента, а те самите на свой ред обвиняват борците срещу ваксините, чиито съвети са приели първоначално. Дано детето им се възстанови напълно, колкото може по-скоро.

Остава обаче въпросът защо изобщо някой родител доброволно би се изложил на риск да се окаже в същата ситуация?

Всеки би могъл гарантирано да предскаже, че опасни и потенциално смъртоносни болести ще започнат да се проявяват отново при неваксинирани деца, дори и без да е завършил медицина. Може да откриете подведени хора, склонни да омаловажават опасните последици от дребната шарка, въпреки потенциала й за тежко увреждане на здравето дори при здрави деца. Но никой, който разбира наистина какво представлява дифтерията, не би могъл да отхвърли рисковете от нея с толкова лека ръка.

И все пак родителите, които отказват да ваксинират децата си, ги оставят също толкова безсмислено уязвими за нея. Тъй като дифтерията е част от комбинирана ваксина, предпазваща и от тетанус и коклюш, същите недостатъчно ваксинирани групи, които допринасят за заразите с нея, са незащитени и от другите две болести.

Никой не иска да научава същия болезнен урок като тези родители в Барселона.

Oще: антиваксъри  болест  ваксинации  ваксинация  ваксини  зараза  имунизация  испания 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.12.2011, 09:14

34 Viktor Stoichev | 18.06.201514:09

Колко иследвания от различни краища на света извършвани от различни екипи, финансирани по най-разннобразни начини в продължение на колко години са нужни за да могат анитиваксърите да приемат фактите?
Когато човек не уважава доказателствата пред някаква си негова "логика" или таква прилпана в здъвкано състояние от някой сайт, това не говори за "отворен" още по-малко за "критичен" ум а точно за обратното.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

33 Дракон с кисело зеле | 18.06.201512:19

Bobby_gBG | 15.06.201522:56
Впрочем абсолютно съм убеден че текущо платени минусджии обикалят всички статии за да всяват раздор и да дразнят популацията към спорове...
---
Не, просто пишеш пълни тъпотии и все повече и повече хора го осъзнават. Защото заради антиваксерите мрат деца. Документирано нееднократно. Защото ти и подобните ти се възползвате от факта, че хората около вас са ваксинирани, но същевременно искате това да спре. А първите, които ще го отнесат, са именно децата.
Какво говори това за теб и подобните ти прецени сам.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 01:09

32 Flatline | 17.06.201515:11

Не извъртайте нещата. Ако нямаше мощни антиваксерски организации, които чрез своите сайтове да пропагандират лъжи и да зомбират населението, този текст, както и другите нямаше да ги има. Ваксините просто щяха да си вървят по каналния ред и нямаше да занимават никого. Не застъпниците се опитват да всяват страх от болести, а противниците с техните лъжи за поголвна смърт и увреждания. Важно е да се знае кой е първопричната.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

31 deowin | 16.06.201522:05

>защо не коментираш темата, а коментираш, коментиращите? И защо 99% от коментарите ти са лични нападки

И всичката тая критика към мен си я поместил в коментар, който коментира моя коментар, и в който ме наричаш прасе, ядящо соросоидни говна?
Пореден /facepalm.
Най-тъжното е, че най-вероятно дори не се усещаш какво правиш.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.01.2013, 13:32

30 Мъц | 16.06.201520:52

29@прасе

Прасе, интересно ми е защо не коментираш темата, а коментираш, коментиращите? И защо 99% от коментарите ти са лични нападки? С какво си изкарваш прехраната ако смея да попитам? Усмивка Освен говната с които те хранят соросоидите, защото всяко прасе трябва да бъде нахранено със соросоидни говна... с какво друго се храниш? Ще се ваксинираш ли?
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

29 deowin | 16.06.201517:23

>платени минусджии

/facepalm
Bobby_gBG, когато дори Georgi Marinov, който обикновено има слонското търпение бавно и внимателно да обяснява елементарни, базисни научни факти дори на пълни идиоти като Алилуйщина и Conspirator, явно няма желание да се занимава с теб и да ти изяснява къде грешиш, то има две възможности. Едната е, че е твърде зает. Може би не е зле да се замислиш за другата.
Аналогично, минусите ти може да да са от платени 'минусджии'. Но може и да не са. Изобщо замисли ли се за втората възможност, или инстинктивно и моментално я отхвърли, защото застрашава твърде силно крехкото ти его?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

28 Bobby_gBG | 15.06.201522:56

Впрочем абсолютно съм убеден че текущо платени минусджии обикалят всички статии за да всяват раздор и да дразнят популацията към спорове...
   

оценка

+1 -6

Регистриран на: 15.01.2012, 13:47

27 sizif | 15.06.201522:18

това не го пускам като статия, защото редакторите ИМАТ СИТО С ТРОЛСКИ ДУПКИ
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.01.2012, 13:47

26 sizif | 15.06.201522:12

Здравейте. Баща съм на дете с диагноза аутизъм. Накратко ще ви разкажа моята история. И не с цел съжаление или нужда от помощ. Детето ми е вече 10-ти клас. Учи в техникум и е с много добър успех. Точно днес трябва да отида в училището му, заради проблем възникнал и роден от простотията и отчайващата нетолерантност на българския народ. Каквото и да сме постигнали досега, е било поради многото усилия от наша страна, помощта на малцина и проблемите, създавани от учудващо голямо мнозинство. А най- много проблеми имахме и навярно ще имаме с така наречената администрация, призвана да помага- не само за здравето, но и в образованието.
След диагнозата, която получихме в центъра за психични болести „св. Никола“- Александровска болница ни бе казано, че това е до гроб и да се оправяме сами. Заради тази диагноза ни бе отказано записване на детето ни в две училища в ж-к“Надежда“. За кратък период детето ни бе записано в помощното училище в ж-к“Надежда“. Махнахме го оттам поради тормоза, който установихме, че е упражняван над децата. Не оправдавам постъпките на възпитателите там, но намирам обяснение за ситуацията там. Просто обществото и държавата ги бе оставила сами да се оправят.
След този случай преместихме детето ни в съседното училище – 16-то СОУ. И тук попаднахме на истински учител и педагогически съветник. От типа възрожденци. Хора с мисия в живота. С помощта на този учител и донякъде с разбирането на тогавашния директор, развитието на детето ни тръгна в сравнително правилна посока. И така бе до 4-ти клас. След завършването на 4-ти клас аз лично занесох БЛАГОДАРСТВЕНИ ПИСМА в Столичния инспекторат по образование(и тогава там шеф бе Ваня Кастрева). Такова бе връчено лично и на г-жа Фандъкова (токава зам. кмет по Образование). При внасяне на писмото ме информираха, че тези учители ще бъдат наградени, но така и не го направиха.
От 5-ти до 7-ми клас бяхме оставени сами да се борим, подпомогнати от ресурсен учител 1 път седмично за 1 час. Малко били ресурсните учители и трябвало да обикалят в различни училища.
В средата на 7- ми клас получих информация за облекчен прием на деца със специални образователни потребности (СОП) след 7-ми клас и потърсих допълнителна информация в Столичния инспекторат по образование. Поради техните бюрократични изисквания започнах събиране на необходимите документи още през януари, като срока за подаване бе края на април- началото на май.
След голям брой посещения, колосално количество загубено време (за което бях свидетел на потресаващо отношение към друг родител с подобни проблеми) и в края на процедурата ме информираха, че според техния регистър, детето ми може да учи само овощарство и цветарство. В регистрите им за заболявания нямаше въобще диагноза аутизъм, дислексия или други от спектъра психични заболявания. Всъщност базата данни не бе коригирана според мен от времето на СОЦА. След началните спорове разговорите се изостриха.
Резултата бе следния- от инспектората КОНСУЛТИРАХА директорката на училището, в което детето ми учеше (62 СОУ) как да процедира с нас. Поради дребен пропуск в документите ни за ресурсен учител, ни информираха, че всъщност детето ми няма да бъде третирано, като такова със СОП. Правото на половин час повече по време на матурата ни бе отнето. След матурите в 7- ми клас детето ми бе прието без каквито и да е преференции от първо класиране, за разлика от други 17 деца от класа скъсани на изпита. Това е моя опит със Столичния инспекторат по образование, директор на който бе Ваня Кастрева -сегашен зам. Министър
Аз съм за ваксините, особено когато целта им е не само парите. Второто ни дете има всички ваксини, без една.
А сега малко статистика. Усложненията при ваксинация против морбили са 15%. Ваксинацията започва през 1969г. Към момента през последните 15 години има увеличение на заболявания от аутистичния спектър над 1000 % (един псевдо лекар ме убеждаваше , че е заради по-добрата диагностика. Аз му отговорих, че благодарение на такива като него медицината за последните 15 години е хвръкнала до небесата, а във времето преди него са били прости диваци- реакцията се сещате каква беше) Преди 1969 почти всички са преминавали тази болест. Обикновено минава без специално лечение. Когато сестрата на съпругата ми забременя, я предупредихме. Тя се консултирас лекар, който ни изкара идиоти. Сега синът и има същия проблем, с разликата, че тя няма капацитета да се бори, както ние.
Не пиша това с цел съжаление. Най-големия проблем на България не е инфраструктурата, а е образованието и възпитанието. В съвременния свят на технологии решаващо е знанието и моженето. А без възпитание, ще имаме само мръсотия, простотия и увеличаваща се престъпност (колкото и да увеличават парите за МВР).
Завършвам с думи от филма „Хобит“ (с надежда по лесно да се разбере от читателите, а и защото броя на орките около нас нараства много бързо)-
Такава е природата на злото. Разсейва се и избуява сред безсрамното невежество на света. То е сянка, която се спотайва в ъгъла. Неуморна злост, черна, колкото падащото було на нощта.
Колкото до ваксините – това е социална отговорност. Аз поемам отговорност към обществото, за да го предпазя здраво, а то би следвало да поеме отговорност в случай на усложнения. Когато това обшество отказва да поеме каквито и да е било отговорности, то няма и право да изисква каквото и да е било.....
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 18.01.2013, 13:32

25 Мъц | 15.06.201516:50

Аз като ви казвам че това сайтче пробутва идеи и пропагандира за който си плати, вие не ми вярвате. И като ви казвам че е пълно с тролове, пак не ми вярвате. Старата песен на нов глас. Скоро беше шарката и как антиваксърите са виновни че предстои епидемия от шарка заради тях. Епидемия от шарка има ли? Ебола? Важното е да си набиете ваксинките в дупарките и да си вземете дозата живак, която да ви направи безплодни аутисти. Ако не вас, то децата ви. Няма как иначе фондацийката на бил и мелинда гейтс да кърти милиардите покрай тези кампании.
   

оценка

+2 -3