Обсъждането на новите проекти за центъра на София - невъзможно | webcafe.bg
newscafe

Обсъждането на проектите за центъра на София - невъзможно

Цветана Георгиева
18.03.2015, 18:55 (обновена 18.03.2015, 22:06)
софия център, зона 2, площад гарибалди

Снимка: © Stefan Dobrev/Architecture and Design

Така ще изглежда площад "Гарибалди" след преустройството

Поредна доза критики и забележки получиха Столична община и двете архитектурни студиа, разработили проектите за преустройство на централната градска част на София - амбиция, подплатена с 50 милиона евро за т.нар. интегрираните градски планове за развитие.

Хапливата практика за провеждане на обществени обсъждания се възпроизведе в пълния си блясък в сградата на Френския културен институт на пл. „Славейков" - нападки, лични болки и проблеми, генерализации, малко комплименти - и в крайна сметка почти никакъв диалог.

Представянето на проектите изяде половината от времето за дебат, а накрая Бойка Къдрева от екипа на главния архитект на София Петър Диков обобщи, че Експертният съвет на НАГ няма да се занимава с естетическите достойнства на планираното преустройство на столичния център.

Така се стигна до предложение за местен референдум, за обособяване на защитена зона „Стара София" както и за временно замразяване на процедурата по приемане на проектите на арх. Стефан Добрев и ар Иво Пантелеев, които журито на СО избра през миналата година след спорен конкурс - за бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", площад „Ал. Невски", ул. „Граф Игнатиев", „Шишман" и „Солунска".

Не се очаква ремонтните дейности реално да започнат в следващите две години, но страстите се разгарят все повече и повече

И докато някои граждани питаха защо Столична община продължава да решава проблемите на парче, други бяха загрижени за дърветата и историческите градини на София - Кристал и Седмочисленици, трети - за велоалеите, четвърти - къде ще паркират, пети - за преместването на паметници и т.н.

На обсъждането присъства и проф. Георги Чапкънов, автор на статуята на Пенко и Петко Славейкови, която проектът на А.Д.А планира да премести в средата на площада - на мястото на покрия фонтан, известен със смъртта на Веселин Маринов преди 10 години.

Според Чапа има един положителен ефект - това ще спаси столичани от орди комари, носещи малария, нищо че фонтанът е паметник на 120 години. Преди него се изказа арх. Станислав Константинов, който по-рано обвини Пантелеев в плагиатство, за да напомни на авторите на проектите, че трябва да уважават направеното преди тях, а не с лека ръка да се разпореждат с наследството на града.

Преди това авторите се оплакаха, че са ограничени по идеи от самото техническо задание на конкурса, което по уверения на администрацията ще бъде публикувано в интернет. Присъстващи в публиката резонно напомниха липсата на цялостна визия за развитие на града свежда разговора до избора на павета и плочки.

Особени критики предизвика идеята на екипа на арх. Иво Пантелеев да се инструктират златни плочки върху паветата около храм-паметника „Св. Александър Невски", с изписани имена на заслужили българи.

Арх. Стефан Добрев защити идеята за прокарване на трета лента по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" между Орлов мост и ул. „Граф Игнатиев", тъй като това е логично продължение в сравнение с останалата част на булеварда, което ще облекчи трафика, но хората в залата не му повярваха.

Зеленият пояс в средата на булеварда е прекалено „заселен" и претрупан с площади и сезонна растителност, Алеята на спортната слава влиза в стилистиката на социализма от 60-те години на миналия век - и всичко това няма да привлече хората, защото на 100 метра разстояние са Борисовата градина и Паркът на свободата, заявиха местните.

И така докато гражданите питаха и се оплакваха, Бойка Къдрева и компания уверяваха, че прескачат себе си и възможностите си, за да направят най-доброто, прозрачно и мащабно обществено обсъждане за промяна, която ще промени облика на София из основи.

Oще: гарибалди  градоустройство  национален стадион васил левски  перловска река  площад славейков  проекти за центъра на софия  столичен общински съвет  столична община  централна градска част на софия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.06.2011, 18:39

1 Josephin | 20.03.201514:50

арх. Бойка Къдрева - директор Дирекция “ТЕРИТОРИАЛНО ПЛАНИРАНЕ“ в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) към Столична община.

за да престанете с това "от екипа на този и онзи"... не е професионално! Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани