Знаеш ли правата на децата? | webcafe.bg
newscafe

Знаеш ли правата на децата?

Webcafe.bg
04.12.2014, 17:02 (обновена 04.12.2014, 17:21)
НМД

Снимка: © НМД

Стани защитник на правата на децата

Спазването на правата на децата е изключително важно за тяхното развитие, както и израстването им като успешни и отговорни възрастни. Затова Национална мрежа за децата започна кампания „Знаеш ли?", която тръгна в деня, в който отбелязахме 25-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.

За изминалите години са положени немалко усилия в посока на подобряването на живота на децата в България. Това включва приемането на Закона за закрила на детето и изграждането на системата за закрила, развиването на услуги в подкрепа на родителите и алтернативи на настаняването в институции, подкрепа за приобщаващото образование. Същевременно редица факти говорят за това, че децата все още не са приоритет за нас като държава и общество.

Нужна е систематична и последователна работа, която да гарантира устойчивост на предприетите действия и усилия за гарантиране на правата на децата, която да включва:

Приемане на единен нормативен акт, който регламентира в цялост отношението към децата като субект на права, а не само като обект на закрила.

Разработване на самостоятелна политика за подкрепа на семейството, която да включва мерки за подкрепа на раждаемостта, на трудовата заетост на родителите, социалното подпомагане и данъчните облекчения, жилищното настаняване, както и услуги за подкрепа на родители и семейства в кризисна ситуация.

Разработване и приемане на многосекторна рамка за интегрирани политики и подходи в областта на ранното детско развитие.

Модернизиране на образователната среда за децата ни. Училището, детската градина и детските ясли трябва да станат достъпни за всички деца и родителите активно да са включени в образованието на децата.

Осъществяване на реформа в областта на правосъдието за деца. Това включва приемане на Закон за детско правосъдие и отмяна на Закона за борбата срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, който в същността си е репресивен и не отговаря на международните актове и модерни подходи за работа с деца в конфликт със закона.
Национална мрежа за децата ще продължи да се застъпва и да подкрепя изпълнението на ангажиментите на България, поети с подписването на Конвенцията на ООН за правата на детето.

Част от нея са: Манифест, 3 видеа с фокус правото на мнение, правото на участие във вземането на решения и правото на защита от насилие, апликация „Защитник на кое право на децата си ти?" във Facebook и интервю с Алисън Шейфър.

Кампанията цели да повиши обществената чувствителност към правата на децата и търси своите партньори. Как може да станете защитник на правата на децата, може да научите, ако се свържете с Национална мрежа за децата.

 

 

Oще: деца  конвенция  национална мрежа за децата  нмд  оон  права  правата на децата 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани