Рашидов иска възстановяване на тютюневия склад | webcafe.bg
newscafe

Рашидов иска възстановяване на тютюневия склад

Webcafe.bg
08.03.2016, 14:50 (обновена 08.03.2016, 15:52)
Разрушен тютюнев склад в Пловдив

Снимка: © http://podtepeto.com/

Съгласно Закона за културното наследство при унищожаване на недвижима културна ценност собствениците са длъжни да я възстановят в същия вид

Министърът на културата Вежди Рашидов поиска тютюневият склад на ул. „Одрин" № 8 в Пловдив да бъде възстановен в оригиналния му вид. От вчера бившата сграда „Ориент Табако" е под заграждения и строителните работници преустановиха работа.

Министърът на културата разпореди да се образува производство за налагане на административни санкции на виновните за унищожаването на недвижима културна ценност, каквато е тютюневият склад.

Лицата, които са съборили тютюневия склад, както и тези, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на закона, съобщават от ресорното Министерство на културата.

Сградата е частна собственост и според кмета Иван Тотев общината не може да направи нищо, за да спаси склада. Той бе опроверган от Министерството на културата и Националният институт за паметниците на културата, че тютюневият склад няма защитен статут.

Тотев твърди, че в общината няма документи, който удостоверява, че разрушената в неделя сграда е паметник на културата.

„Няма виновни в администрацията за пропуснатото разминаване в документите, което е позволи на собствениците да получат разрешение за строеж, включващо разрушаване на тютюневия склад", допълни той пред БНР, както и че не планира да поиска обяснение или наказание за главния архитект Румен Русев, който е подписал събарянето.

Министерството на културата твърди, че още през януари 2014 г. е уведомило Община Пловдив, че сградата на тютюневия склад попада в защитена територия и всички намеси подлежат на съгласуване по Закона за културното наследство (ЗКН).

В правомощията на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство" на Министерството на културата е да даде разпореждания на виновните лица за преустановяване на нарушенията, както и за възстановяването на съборения паметник на културата в оригиналния му вид.

Съгласно Закона за културното наследство при унищожаване на недвижима културна ценност собствениците са длъжни да я възстановят в същия вид - с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики. Срокът за възстановяване се определя от министъра на културата.

Рашидов увери, че ще бъдат предприети всички действия за отстраняване на последствията от посегателството върху културното наследство.

Плановете на собственика "Пи Джей Трейд" предвиждат мултифункционална сграда, в която има жилищна част, търговски площи, 4-звезден хотел и паркинг площи. Проектът на „Проджест Груп" под името City Tower е трябвало мине в строителна фаза през 2013-та година, според сайта на компанията в кеширана й версия, тъй като точно тази страница е свалена.

До момента Община Пловдив не се е свързала със собствениците на срутения тютюнев склад, призна кметът Иван Тотев. „Контактуваме с техни адвокати, на които днес ще връчим становище на назначената по случая комисия с настояване за спиране на всички дейности на обекта, както и пълното му възстановяване", посочи още кметът на Пловдив.

Oще: архитектура  градска среда  европейска столица на културата  иван тотев  министерство на културата  мк  недвижимо наследство  нипк  ориент табако  пловдив  съборен тютюнев склад  тютюнев град  тютюнев склад 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани