Вътрешен бунт в ГЕРБ заради скандала с Онкоцентъра в Пловдив | webcafe.bg
newscafe

Вътрешен бунт в ГЕРБ заради скандала с Онкоцентъра в Пловдив

Webcafe
24.11.2016, 15:52 (обновена 25.11.2016, 12:57)
господари на ефира

Снимка: © Господари на ефира

"Мършата в нашата професия трябва да бъде елиминирана, така както се елиминира мърша", обяви здравният министър Петър Москов, който заплаши с отнемане на разрешителното за дейност на болницата, ако начинът на работа там не бъде променен.

Съмнения за систематична лекарска небрежност в пловдивския Онкодиспансер прераснаха в политическа криза и остър конфликт между премиера Бойко Борисов и кмета на Пловдив Иван Тотев.

Причина за казуса са серия от сгрешени изследвания и диагнози за злокачествени образувания на пациентки на Комплексния онкологичен център в Пловдив, довели до ненужни радикални хирургически намеси - отстраняване на гърди, детеродни органи и т.н.

Скандалът около общинската болница избухна след разработка на репортер в предаването "Господари на ефира" от 31 октомври 2016 г., който показа, че в пет от случаите има ревизии на изследванията, които са показали липса на необходимост от операция на жените.

Последствията от терапията на пациентките, наложена на база на сгрешените изследвания, са необратими.

Всички проверени диагнози са поставени от служителя на КОЦ-Пловдив д-р Петко Маслев (74 г.), специалист по онкология и патоанатомия.

Проверка от Изпълнителна агенция "Медицински одит" е показала данни за нарушения при лечението на общо 8 пациенти на центъра.

Впрочем, проверката в ИАМО е започнала още на 20 октомври 2016 г. - т.е. информацията за петте казуса е била известна ни Министерството на здравеопазването десет дни преди първите репортажи в шоуто по Нова Телевизия.

"Констатираните нарушения са свързани със системно и грубо нарушаване на медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика и други нормативни актове, които гарантират качеството на оказаната медицинска помощ на пациентите", посочват от МО.

Междувременно здравният министър Петър Москов издаде заповед за отнемане на лекарските права на д-р Маслев за срок от 2 години.

По данни на МЗ - в 51% от хистологичните диагнози, направени от лекаря, има разминавания между първоначалната диагноза и крайният препарат.

В същото време, до РЗОК-Пловдив е изпратена препоръка за частично прекратяване на клиничните пътеки на КОЦ.

Министърът на здравеопазването е изпратил изрично писмо до Общинския съвет и кмета на Пловдив Иван Тотев (ГЕРБ) с настояване за "промени в ръководството на лечебното заведение и начина на управление в най-кратки срокове", да се въведе постоянен контрол на качеството на работата и дейността на болницата да се приведе в съответствие с добрата медицинска практика.

Комплексният онкологичен център е общинска структура, чийто управител се назначава и отстранява с решение на ОбС-Пловдив. Красимир Вальов е ръководител на КОЦ от юни 2015 г.

"Трябва да има друг начин на управление и различен начин на контрол и спазване на стандартите. Другото е недопустимо от гледна точка на държавата и тя ще реагира. Стоим зад всеки един съвестен, почтен и морален човек, който упражнява тази професия.

Мършата в нашата професия трябва да бъде елиминирана, така както се елиминира мърша", обяви здравният министър Петър Москов, който заплаши с отнемане на разрешителното за дейност на болницата, ако начинът на работа там не бъде променен.

"Чудовищен натиск" или терапия с пиявици

Настояването на МЗ за бърза смяна на ръководството на болницата обаче среща отпор от страна на Общинския съвет в Пловдив.

Предложение за уволнението на д-р Вальов е внесено в дневния ред на ОбС на 15 ноември, но преди самата сесия на съвета то е изтеглено по искане на кмета Иван Тотев.

Точката обаче е вкарана като първа в дневния ред на заседанието на 24 ноември - този път по изрично настояване на премиера Бойко Борисов.

"Разпоредил съм на нашата организация на ГЕРБ в Пловдив, категорично да натсояват да се отстрани това ръководство на болницата, докато тече прокурорската проверка.

Ако гласуват различно от това, което съм разпоредил, те просто не са мои общински съветници вече. И аз се надявам Тотев с общинските съветници да излезе и да обясни решението си. Вчера се чух с него да не би да са се подвели", каза премиерът Бойко Борисов в интервю за предаването "Господари на ефира", излъчено един ден преди сесията в Пловдив.

На 24 ноември управителят на КОЦ-Пловдив Красимир Вальов изпреварва общинарите, като доброволно подава оставка. Тя е приета с мнозинство от 34 гласа "за", 11 "против" и 4 "въздържал се".

Кметът на Пловдив Иван Тотев обаче отказа да изпълни "препоръката" на премиера Бойко Борисов да обясни решението си, като обяви, че то е взето под "чудовищен натиск".

"В момента някой като пиявица иска да се пусне кръв. Явно е, че се иска нещо задкулисно, за което всички се досещаме, но никой не смее да го каже", заяви Тотев в емоционално изказване пред Общинския съвет.

"Как се чувства един кмет, когато му се обади здравният министър с думите - "или му режете главата на управителя или ви спирам клиничните пътеки"?, попита той.

"Стига сме управлявали през медиите. Този случай е просто върха на подобен начин на политика. Това не е феодална провинция, за да ни казват от София какво да правим и как да го правим, без да имат и най-малко понятие как стоят нещата", обяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

В залата присъстваха и протестиращи лекари от КОЦ-Пловдив, които заявиха, че болницата е подложена на икономическа атака за отнемане на пациенти в полза на частни клиники. Според недоволните - интерес от скандала има частната болница "Уни Хоспитал" със специализиран център за лечение на онкоболести в Панагюрище, в който основен инвеститор е "Асарел".

Частната болница беше открита през юни 2016 г., като на събитието присъства и премиерът Бойко Борисов.

Прокуратурата е получила доклада на ИАМО за нарушения в болницата в Пловдив. Все още не е ясно дали ще се открие наказателно производство срещу длъжностни лица от здравното заведение.

Вътрешна война в ГЕРБ?

Симптомите на конфликта между премиера Бойко Борисов и кмета на Пловдив Иван Тотев се видяха още преди местните избори през октомври 2015 г. Пловдив остана една от малкото "крепости" на ГЕРБ, които Борисов отказваше да посети в месеците преди официалната предизборна кампания - за сметка на честите му визити до Варна, Бургас, Велико Търново и др.

Впоследствие Борисов призна публично, че "се постарал ГЕРБ да загуби" два областни центъра, като визира Пловдив и Плевен (където Реформаторите спечелиха кметското място).

"С ГЕРБ никой не може да се мери, дори няма шанс да се мери. Максимално дърпах юздите на партията да не постигне по-висок резултат; колко пъти отидох в Плевен, Добрич или Пловдив?", коментира през ноември 2015 г. Бойко Борисов.

Иван Тотев все пак успя да запази позицията си след изключително оспорван балотаж с бившия кмет и депутат от Патриотичния фронт Славчо Атанасов. Кандидатът на ГЕРБ взе преднина от едва 1416 гласа пред Атанасов.

Часове преди днешното заседание на Общинския съвет в Пловдив в сайта "Фрог нюз" излезе публикация със заглавие "Майката на Иван Тотев с над 500 бона от поръчки за инвалиди", в което се посочват 8 обществени поръчки, спечелени от фирмата на Роза Тотева "Плутон 1" през последните 2 години, съвпадащи с мандата на кабинета "Борисов 2".

Компанията е кандидатствала по линия на търговете за "специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания или за стопански субекти, чиято основна цел е социалното и професионалното интегриране на хора с увреждания или на хора в неравностойно положение".

Формален конфликт на интереси обаче няма, тъй като възложителите на поръчките не са свързани пряко с дейността на кмета на Пловдив.

Сред тях са Народното събрание, Националният институт по правосъдието, Министерството на труда и социалната политика, общините Ямбол, Сандански, Генерал Тошево и Добрич.

Oще: бойко борисов  гинекология  господари на ефира  здравеопазване  иван тотев  изпълнителна агенция медицински одит  кмет на пловдив  кметът на пловдив  комплексен онкологичен център пловдив  коц пловдив  красимир вальов  лекарска небрежност  медицинска практика  медицински одит  министерство на здравеопазването  нзок  общинска охрана  онкогинекология  онкология  петко маслев  петър москов  пловдив  проверка  рзок  скандал  уволнение  хистологична диагноза 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 24.11.201620:20

Ето това е Пловдив. "Мършата" Москов беше отсвирен, както се отсвирва политическа мърша. Москов, който дори в предсмъртния си като министър гърч, твори чудеса от гнусотия, обслужвайки ТЕЗИ С КЕША!! Москов - Халваджиян - медицински одит /разбирай политически креатури/- и накрая Баце, за да е пълна схемата. Е, няма да стане, в Панагюрище ще почакат. И ще разберат, че за да има болница, най-напред трябва да има лекари, а след това извънземна апаратура.
Апропо, в здравеопазването вече е по-зле, отколкото на митниците.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани