"Галъп": Ромите са откъснати от обществото | webcafe.bg
newscafe

"Галъп": Ромите са откъснати от обществото

Webcafe.bg
29.07.2015, 17:32 (обновена 29.07.2015, 17:37)
Български роми

Снимка: © Getty Images

Обществото хвърля вината за проблемите с ромите върху политиците

Откъсването на ромите от останалата част от обществото изглежда застрашително, а отношението към етническата група е цялостно, а не базирано на само лични изживявания. Това показва проучване на „Галъп интернешънъл", направено между 26 юни и 2 юли сред 1011 пълнолетни български граждани в цялата страна.

Нагласите спрямо ромите не се различават съществено в различните групи на обществото, като хората с по-благоприятно житейско положение дори са по-отчуждени спрямо етническата общност. Нагласите остават далече от крайности, но будят тревога, отчитат от „Галъп".

Според проучването обществото хвърля вината за проблемите с ромите върху политиците.

Казусите около Гърмен и Орландовци са дали отражение върху резултатите, но дори в по-спокойна обстановка данните едва ли ще бъдат чувствително различни, смятат от „Галъп интернешънъл".

Те са задали редица експериментални въпроси, които да породят най-общи хипотези. Например анкетираните са били помолени да си представят, че партията, която подкрепят, издигне в техния район компетентен и честен кандидат, който е ром. 18% твърдят, че биха гласували за него, а 70% - че не биха.

Отношението към ромите не се влияе видимо от степента на образование. Висшистите не са по-толерантни в сравнение с тези със средно образование. Отрицателното отношение изглежда дори още по-значимо в по-големите населени места.

Твърдението, че големите престъпления в държавата се извършват всъщност от българи, а не от роми, се подкрепя от над половината интервюирани, а 24% не са съгласни.

Това според социолозите показва, че въпреки общите негативни нагласи към ромите, все пак масовото съзнание не преувеличава проблема. Те отбелязват, че мнозинството не изпада в крайности и е наясно с общите принципи на толерантност. 64% приемат твърдението, че „задължение на българското мнозинство е да осигурява равнопоставеност на всички малцинствени групи", а 22% са на обратното мнение.

Социолозите отбелязват като щрих и общото убеждение в неефективността на различните програми за интеграция. 25% се съгласяват с твърдението „най-добре би било всички цигани да бъдат изгонени от България", 57% са на обратното мнение.

Според 21 на 100 отношението към ромите е несправедливо, а 62% са на обратното мнение.

 

Oще: етническо малцинство  малцинства  малцинствени общости  малцинство  роми  уязвими групи  уязвими общности  цигани 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.05.2014, 02:00

3 puebloto | 30.07.201503:04

25% се съгласяват с твърдението „най-добре би било всички цигани да бъдат изгонени от България", 57% са на обратното мнение.

Според 21 на 100 отношението към ромите е несправедливо, а 62% са на обратното мнение. Чуди се
баси цикъла!!!! хора,Я ПАК СИ ЗАДАЙТЕ ТЪПИТЕ ВЪПРОСИ Бесен
ЗАЩО ИЗОБЩО НАРИЧАТЕ МАНГАЛИТЕ- РОМИ? ВИЕ,ОСЪЗНАВАТЕ ЛИ,ЧЕ НАРИЧАЙКИ ЕДИН ЦИГАНИН- РОМ, ГО КАРАТЕ ДА СЕ ЧУВСТВУВА СПЕЦИАЛЕН! А ТОЙ ВСЪЩНОСТ ,СИ Е ЦИГАНИН.................
СЕРЕМ ВИ НА ДЪРЖАВАТА
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

2 straight | 29.07.201521:31

Само който не си е имал работа с мангали сигурно не знае каква пасмина са. Много е лесно да се правят разни човеколюбиви и анти-расистки коментари....НО...поживей с циганьори поне няколко месеца и после говори. Ако изобщо ти се говори след това прекрасно изживяване.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

1 тъп | 29.07.201518:40

знам че няма смисъл, но ще повторя очевидното:
1. отношението към т. нар. роми е силно полярно и зависи от това дали се храниш от проблема, или си потърпевш.
2. исторически, от векове е известно, че упомематите са мигранти, никога не усядат и не се интегрират.
3. в съвременния свят, обаче се появяват нови хоризонти, вкл. политическа конюнктура.
4. та затова, да са ни живи и здрави и все по активни политически Намига
   

оценка

+0 -0