Третият лъч на метрото ще се строи наесен | webcafe.bg
newscafe

Третият лъч на метрото ще се строи наесен

Webcafe.bg, по "24 часа"
09.04.2015, 12:20 (обновена 09.04.2015, 15:34)
метро

Планирани са 16 км трасе и 16 метро станции

През есента се очаква да започне строителството на третия метродиаметър в София, като най-късно в началото на 2019 година метрото ще се движи от театър „Зад канала" до пазара на „Красно село", съобщава „24 часа". Трасето е с дъжлина 7 км и по него ще бъдат разположени 7 подземни станции.

Третият лъч на метрото включва общо 16 км и ще има 16 станции.

През май трябва да стане ясно кои ще са изпълнителите на 7-километровото трасе, разделено на 4 позиции, като към момента кандидати за строителството са 14 български и чуждестранни обединения от фирми. Паралелно с процедурата за избор на изпълнители на трасето е обявен и търг за доставка на 20 влака, които ще обслужват новите станции, и за проектант на метродепото.

Според прогнозите новият участък ще струва около 400 млн. евро, а цялата трета линия - 620 млн. Евро. Станциите от централния участък, за който ще бъде осигурено финансиране от оперативна програма "Транспорт", ще са разположени по трасето от бул. "Вл. Вазов", ул. "Проф. Милко Бичев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", Орлов мост, булевардите "В. Левски", "П. Евтимий", "Прага", ул. "Г. Софийски", ВМА, кръстовището на булевардите "България" и „Акад. Иван Е. Гешов" и улиците "Кюстендил" и "Житница". Те ще са на театър "Зад канала", Орлов мост, Попа, НДК, ул. "Г. Софийски", при "Акад. Иван Е. Гешов" и "България" и до пазара на "Красно село".

Целият трети лъч ще свърже кварталите "Левски", "Хаджи Димитър", "Герена", центъра, "Красно село" и "Овча купел".

Пресичането на третата линия с първата ще става при станцията на Софийския университет. Там третият лъч ще мине под тунела на първия. Затова новата станция ще бъде на 24-25 м под земята.
При НДК третият метродиаметър ще се пресича с втората линия на метрото. В двата края на линията са предвидени открити паркинги с по 650 места. При последната станция, която ще е под Околовръстния път, ще се направят входове и от страната на кв. "Горна баня". До една от станциите в "Овча купел" ще се построи малка жп гара, за да улесни пътуването до Перник.

На 8 май ще бъде открито новото разширение на метрото с 3 нови метро станции, като влаковете ще стигат и до Бизнес парка.

 

Oще: градски транспорт  метро  метролъч  метрополитен  софия  станции на метрото  столичен градски транспорт  транспорт  трети лъч на метрото  трети метродиаметър 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани