България е осъдена за сметищата, задават се глоби | webcafe.bg
newscafe

България е осъдена за сметищата

Webcafe.bg
21.07.2015, 13:07 (обновена 21.07.2015, 13:45)
Бали с боклук

Снимка: © БГНЕС

Към момента 104 стари бунища все още не са закрити, посочва съдът

Европейската комисия прояви снизходителност спрямо България, като оттегли финансовите си претенции за неизпълнението на Директивата за депонирането на отпадъците. Така страната ни се размина само с осъдителна присъда от Съда на Европейския съюз за старите сметища.

Финансови санкции не са наложени, тъй като българските власти са обещали да се справят в следващите години, съобщи "Медиапул".

Това е втора осъдителна присъда срещу страната ни, след тази за монопола при цифровото разпространение на телевизионния сигнал, която беше наложено през април 2015 г.

Съгласно Договора за присъединяването към Европейския съюз, до 16 юли 2009 г. България трябваше да е закрила 191 стари сметища, които не отговарят на изискванията. На тяхно място трябваше да бъдат построени 56 модерни регионални депа.

Към момента 104 стари бунища все още не са закрити, посочва съдът. Въведените в експлоатация нови регионални системи за отпадъци пък са 38 от общо 56, уточниха от екоминистерството.

България има последен шанс да изпълни поетите ангажименти след 6 години на неизпълнени обещания. Ако и този път това не се случи, Европейската комисия отново може да сезира съда и този път ще се стигне до финансови санкции.

От съобщението на екоминистерството не става ясно дали България ще навакса огромното закъснение. За 28 депа за отпадъци липсва финансиране. През настоящия програмен период не са предвидени средства за нови депа. Причината е в промяната на политиката на ЕС относно отпадъците, която залага на намаляването им и съответно се финансират такива мерки.

Това означава, че България ще трябва да изгради оставащите депа с пари от националния бюджет.

Oще: боклук  бунище  глоба  депа  депо  европейска комисия  еспч  отпадъци  присъда  смет  сметища 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани