Морфов подаде оставка като директор на Народния театър | webcafe.bg
newscafe

Морфов подаде оставка като директор на Народния театър

Webcafe.bg
04.09.2015, 11:13 (обновена 04.09.2015, 17:32)
Александър Морфов

Все още не са ясни причините за внезапната оставка на Александър Морфов

Режисьорът Александър Морфов е подал оставка от поста си на временно изпълняващ длъжността директор на Народния театър.

Това става ясно от съобщение на Министерството на културата от днес.

Причините за оставката са свързани с решението на Министерски съвет от 23 юли, с коетофинансирането на Народния театър се приравнява с това на другите сцени.

"Подадох оставката си, защото Народният театър не може да бъде подвеждан под общ коефициент с други театри. На 23 юли е прието по-ниско финансиране. Още по-тъжното е, че тогава на Народния театър е отнет статутът на културен институт с национално значение. Така е направено и с операта и с всички общо 7 такива института. Всички са под една черта, като Народният театър е с всички останали с най-ниска дотация. С по-висока дотация са и куклените театри, и музикалните", коментира Александър Морфов пред БГНЕС.

Той заявява, че би останал да работи в Народния театър като режисьор, но не желае повече да носи "чувството за вина" пред колегите си.

"Когато дойдох в качеството си на директор, много от хората в театъра, с които се обичаме, имаха големи надежди, че нещо ще променя. А аз нищо не мога да променя. Чувството за вина - да ги срещаш всеки ден тези хора, да ги гледаш в очите и да знаеш, че нищо не можеш да направиш за тях. Да ги оставиш да съществуват в сегашното мизерно положение - това е ужасно", казва още той.

Морфов заемаше ръководния пост в Народния театър от 5 януари тази година. Месец по-рано той заплаши, че ще напусне Театъра в знак на несъгласие с избора на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии.

В крайна сметка Морфов не само не се оттегли, но и се съгласи да оглави Народния театър, докато не бъде избран нов титуляр на мястото на пенсионирания дългогодишен директор Павел Васев.

"Благодаря на талантливия режисьор за дейността му начело на трупата, която той изпълняваше достойно и му желая успех в бъдещите творчески проекти в България и в чужбина", пише в позицията на министър Вежди Рашидов.

Министерството на културата ще обяви конкурс за попълване на вакантния пост на 7 септември, а до избора на нов директор начело на Народния театър ще бъде Милица Трайкова.

Вежди Рашидов пое публичен ангажимент да проведе нов конкурс за избор на директор на Народния театър още в края на юли. Той обясни забавянето си с това, че иска да даде възможност на Морфов да докаже управленските си качества.

"Пък те го обичат и екипът, може да е добър мениджър, а когато е добър мениджър какъв е зорът да има конкурс - да туриме някой братовчед?", учуди се тогава министърът на културата.

Oще: александър морфов  вежди рашидов  директор  директор на народния театър  министерство на културата  морфов подаде оставка  народният театър  оставката на александър морфов  режисьор  театър 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани