Паметникът пред НДК не е "госпожица за харесване" | webcafe.bg
newscafe

Паметникът пред НДК не е "госпожица за харесване"

Webcafe.bg
16.12.2014, 11:24 (обновена 16.12.2014, 12:24)

1 от 2 снимки Назад Напред

паметник 1300 години България

Войнишкият мемориал, открит през 1934 г. от цар Борис I, е премахнат от градинката на НДК от комунистическия режим, а на негово място е построен масивът от бетон и желязо, наречен „1300 години България"

Авторът на многострадалния паметник „1300 години България" пред НДК проф. Валентин Старчев очаква да бъде поканен да представи нов проект, вместо т.нар. Петочлен да бъде преместен в „Южния парк".  Също така, той твърди, че разговори с него не са водени.

„Този паметник има голямо значение за България, не е важен само за София. Той е български паметник, посветен на 1300 години България, а не е госпожица за харесване", обясни Старчев пред БНТ. Според него е най-добре монументът да се възстанови.

Заместник-кметът по културата на Столична община Тодор Чобанов отрече думите на Старчев - преди 2 години той е представил нов проект, който е отхвърлен в сайта на местната администрация, събрал 3000 негативни коментара.

Спорният паметникът от години се руши, опасни части от фасадата му бяха премахнати на няколко пъти, а околното пространство е недостъпно за преминаване. През цялото това време се водят дебати дали „1300 години България" да бъде разрушен, преместен или възстановен.

В средата на октомври се реши да бъде възстановен Военният паметник на софийските І-ви и VІ-ти полкове, участвали в Балканските и Първата световна война. Той е премахнат от комунистическата власт, за да се построи там „1300 години България" през 70-те години на миналия век.

„Ние не отричаме художествените достойнства на оригиналния авторов замисъл, те несъмнено са били големи, за да бъде избран именно този проект, но това, което имаме в момента, не е произведението, което проф. Старчев е създал", отвърна Чобанов.

Както подобава на комунистическата архитектурна традиция, внушителният „1300 години България" е построен за рекордно кратко време - 8 месеца, за да съвпадне откриването му с XII конгрес на БКП, но според Чобанов бързото строителство е некачествено.

Предстои Столичният общински съвет да приеме решение за преместване на паметника. По думите на Чобанов - ще се избира между няколко локации, като самият Старчев бъде поканен.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.10.2012, 18:20

1 РЕВиЗОР | 16.12.201414:42

Не местете петочлена в Южния парк.Там и сега вече са поставили няколко голями парчета от бял камък,които приличат на проядени от кариес зъби и претендират за изкуство.Ако поставите фигурите без постамент и те са от бронз или мед,няма лошо-индобългарите ще се погрижат. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани