Кои са най-предпочитаните дестинации за следване в чужбина | webcafe.bg
newscafe

Кои са най-предпочитаните дестинации за следване в чужбина

Webcafe
13.09.2017, 13:57 (обновена 13.09.2017, 14:45)
Дипломиране

Снимка: © pixabay.com

Кои държави са най-предпочитани от българските студенти

Българските кандидат-студенти, искащи да следват в чужбина запазват най-засилен интерес към университетите във Великобритания, Холандия и Германия. Това показва анализ на консултантската фирма за образование в чужбина "Дарби", цитиран от БНТ.

Към момента сред записалите висше образование в чужбина най-голям е броят на студентите в икономически специалности (над 35%), следвани от инженерните и технологични специалности (32%), право, архитектура, масови комуникации и психология, медицина и дизайн.

Извън големите три дестинации, през последната кампания се връща интереса на студнетите къ Австрия, който беше отслабнал през последните години.

Друга дестинация за образование, която поддържа стабилен интерес, е Дания въпреки особеностите в политиката на страната за прием на студенти, свързан с пренасочването на част от кандидатите.

За сметка на това интересът към Франция и Белгия са в застой, най-вече заради изискването за обучение на френски език в повечето университетски програми.

Много по-желани са страните, където има повече програми на английски език, както е Скандинавските страни и най-вече Швеция. Разбира се, те са привлекателни и до голяма степен заради либерализирането на част от приемните процедури.

Въпреки притесненията, че Brexit ще доведе до отлив на кандидати за образование във Великобритания, кандидатстудентската кампания не показва такива тенденции.

От 2011 г. насам средно между 1650-1800 български студенти на година се приемат в британски университети, като общият им брой за учебната 2015-2016 година е бил 6195, кето поставя България на девето място сред държавите с най-голям брой студенти във Великобритания.

Обединеното кралство гарантира, че условията за европейски студенти за приема през 2018 г. ще се запазят, а експертите прогнозират, че британските университети ще останат "гостоприемни" към европейските студенти на фона на приетата още през април тази година от британското правителство декларация, с която гарантира финансовите, трудовите и миграционните права на студентите, започващи обучението си през септември 2018 г.

Това означава, че европейските студенти, сред тях и българските, ще пътуват свободно, ще имат право на студентски труд и ще могат да получават студентски заеми и субсидии за покриване на разходите им за обучение, поясняват специалистите.

Друга примамлива дестинация за студентите е Холандия, като в момента там следват близо 3000 българи. Най-популярните специалности за българските студенти там са бизнес и икономика, инженерни науки - най-вече компютърни науки, психология, изкуства и култури.

Страната е привлекателна до голяма степен с 13-те си класически университета, всеки от които е в топ 200 на най-добрите висши училища в света според последната класация на The Times Higher Education.

За последните пет години средно по 1500 български студенти се записват в университети в Германия, като страната е утвърден фаворит в предпочитанията за обучение в чужбина на много студенти. Това до голяма степен се дължи на добре подготвените по немски език кандидати, които се съревновават за прием в едни от най-взискателните университети, коментират експертите.

От "Дарби" също така отбелязват, че нови възможности за обучение на български студенти в чужбина се предлагат университети от Испания, Ирландия, Швейцария и Китай.

Oще: висше образование  дестинации  образование в чужбина  следване в чужбина  университети  университети в чужбина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани